Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kan du vräkas för högljutt sex?

Från 2015
Uppdaterad 27.01.2015 16:27.
En lapp där det står: Ert sex stör mig!!!! H. Arg
Bildtext De flesta vet inte om att de stör sina grannar.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Har din granne högljutt sex mitt på natten? Får du arga lappar genom postluckan? Hur mycket ljud får du ha på din fest om du förvarnar dina grannar om det? Juristen Marina Furuhjelm svarar på våra frågor om grannsämjan.

Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet
Bildtext Marina Furuhjelm hjälper oss med grannsämjan.
Bild: YLE / Peter Fahllund

Du har säkert irriterat dig på en granne någon gång. Eller fått ordningsreglerna inputtade genom postfacket av någon arg och anonym granne som är irriterad på dig. När är det då egentligen okej att klaga? Marina Furuhjelm som är jurist på disponentförbundet svarar på våra frågor, och inleder med några visdomsord.

- Du ska alltid fundera om det finns en grund för att du klagar. Har grannen överstigit någon sorts gräns? säger Marina.

Vad är vanliga levnadsljud?

Enligt lagen är vanliga levnadsljud okej i en lägenhet, men vad betyder det?

- Det är allt sådant som vi måste acceptera som grannar. Vi lagar mat, går i duschen, går på wc, vi har sex på natten, vi har gäster och ibland spelar vi musik. När det kommer till klagomål måste vi fundera vad som är normalt och vad som inte är det.

Marina berättar att det finns fall som handlar om till exempel pianospelande barn.

- I ett fall spelade de sex till sju timmar varje kväll, och där går gränsen för vad som är normalt. De flesta övar nog inte så mycket, och gör man det är det kanske mer fråga om verksamhet än om boende, säger hon.

Spelar du piano sju timmar om dagen är det alltså frågan om störande leverne.

Söndag är den enda dagen du kan tvätta kläder, men grannen säger det är förbjudet att tvätta då. Vad gör du?

- Förut kanske man kunde sköta sådant på vardagarna, men nu har det förändrats, för de flesta jobbar på vardagarna och då används kanske veckosluten till att tvätta och städa. Därför är det helt acceptabelt att tvätta på söndagar, och vi kan inte vräka någon för att de tvättar då. Flera hus har gamla ordningsregler från 40-talet men vi måste förstå att boendet och vårt samhälle har förändrats mycket, och det måste vi ta i beaktande.

Måste många klaga om det ska bli till något?

Det händer kanske inte så ofta, men ibland störs endast en granne i hela huset.

- I lagen finns det inte något krav på att minst två grannar måste klaga, men det är en sorts oskriven regel eftersom man vill undvika situationer där det bara är fråga om problem mellan två grannar.

Därför brukar man samla ihop bevis och utgå ifrån att flera grannar borde störas ifall det verkligen handlar om ett störande leverne.

- Men är det så att ljudet bara leds till en granne så måste man lyssna också på endast den grannen, säger Marina.

Hur viktigt är det att lägga upp en lapp i huset och förvarna om man ska ha fest?

- Det finns ingen lag som tvingar dig att sätta upp en lapp, men det är god sed. Du måste framförallt fundera på hur dina grannar reagerar på ljud. Ifall du har en jättestor fest och det blir störande ljud, och det här kommer som en överraskning för grannarna, så blir de flesta kanske irriterade. Ifall du meddelar om det i förväg är de mer förberedda.

Men vi måste ändå komma ihåg en sak: Ifall du har fest varje helg så räcker det knappast med någon lapp.

Lappen är uppe! Hur mycket ljud får jag ha nu?

- Lappens idé är inte att den skulle berättiga till något mer än du annars har rätt till. Det är bara ett sätt att vara vänlig, säger Marina.

Hos de flesta husbolag börjar nattfriden kl tio eller elva på kvällen. Det betyder att människor normalt går och sova tio eller elva, men det gäller så klart inte alla människor. Vi får vara vakna efter elva, vi får ha gäster eller se på tv, men ljudnivån ska alltid sjunka när det blir nattfrid.

Det är dagen efter festen och du får en arg lapp genom postluckan. Vad är egentligen det bästa sättet att höra av sig?

- I första hand är det nog att tala med grannen ansikte mot ansikte, för då kan du föra fram din syn på saken. Men du ska inte bli arg utan framföra det på ett vänligt sätt. Vill du inte ha kontakt med grannen så skriv en lapp, men skriv den vänligt. Och skriv att du hoppas de beaktar det i framtiden. De flesta grannar vet nog inte ens om att de stör.

Du har en riktigt jobbig granne. Vad gör du när du provat med både att prata och skriva lapp, men inget fungerar?

- Bolaget har en skyldighet att göra något åt saken när det verkligen handlar om störande leverne. I det skedet ska man anmäla till disponenten eller styrelsen, och sedan ska de avgöra hur läget ser ut.

Bolaget kan ta en lägenhet i bolagets besittning, både från ägare och hyresgäster, och det betyder att personen blir vräkt. Tröskeln till det här är ändå väldigt högt, och det krävs bevis. Det är mot den här grunden som alla klagomål övervägs, berättar Marina.

- Kan vi verkligen vräka en aktieägare för att de hade en fest på valborg som var lite störande? Nej, det kan vi inte. Man kan inte vräkas för en engångsföreteelse eftersom det måste vara fortlöpande.

Och hur samlar vi in bevis?

- Genom att föra bok. Skriv in klockslag och annat viktigt. Det behövs för att kunna bevisa och sätta personerna på rätt platser. Ibland händer tyvärr också att man klagar på fel grannar. Som granne måste man också vara beredd att vittna i rätten om det störande beteendet. Och då är det bra att ha minneslappar för vad som hänt.

Då är det kanske lättare att flytta ut själv?

- Vi måste komma ihåg att inom vår lägenhet får vi ganska långt bestämma hur vi använder utrymmet och när vi gör det vi gör.

Det är alltså helt okej att sitta uppe och titta på tv hela natten. Eller ha högljutt sex.

Det är din rättighet.

Mer om ämnet på Yle Arenan