Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tredje boken gillt för Lena Linderborg

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Lena Linderborg
Bildtext Lena Linderborg

"Ensam tant i Ryssland" - det är namnet på journalisten Lena Linderborgs nya bok. Boken är resultatet av en sex månaders stipendievistelse i St Petersburg.

- Jag har allt sedan jag var liten drömt om att vara författare. Nu kan jag väl halvt om halvt säga att jag är det, säger Linderborg.

"Ensam tant..." är Linderborgs tredje bok. Det går ändå inte att leva på att skriva böcker i Svenskfinland, säger hon och Linderborg tänker inte säga upp sig från sitt arbete som journalist på Yle.

- Förstås, gärna skulle man ha mer tid att skriva. Efter en lång arbetsdag är man kanske inte riktigt så där "på hugget" att skriva, säger hon.

Lenas nu aktuella bok kom till av en slump efter att hon såg en tidningsannons för ett stipendium i Sankt Petersburg. Ryssland är ett land som Lena alltid ha velat besöka.

- Så jag tänkte att nu passar jag på och söker stipendiet. Villkoret var att man skulle ha ett projekt som har med Ryssland att göra. Det hade jag inte, men såg till att skaffa ett: jag skulle skriva en bok om Ryssland.

Ursprungligen funderade Lena på att skriva essäer. Förebilden här var Leif Salmén, som skrivit om sina resor i Europa.

- Jag tänkte att jag gör lika, men sen märkte jag att det skulle kräva massor av research och efterforskningar. Det var inte det tag ville, för fakta sysslar jag ju med som journalist.

Så det blev en roman i stället. "Ensam tant i Ryssland" baserar sig på Lenas upplevelser under vistelsen i Sankt Petersburg. Verkliga upplevelser blandas med fiktion.

En deprimerande utveckling

Efter Lenas vistelse i Ryssland har landet kommit "i ropet" - av negativa orsaker. Krimkrisen, handelsblockaden, hård retorik mellan öst och väst - allt det här har försatt landet i en ny dager.

- Jag tänkte att när boken kommer ut så kan jag berätta om den som en gladlynt guidebok till ett trevligt Ryssland. Allt som nu har hänt har gjort mig både upprörd och deprimerad, säger hon.

Nu i efterskott har Lena funderat över om hon inte såg några tecken på det som skulle komma. Och visst: det syns i många saker hon beskrivit i boken, då man ser på dem nu.

- Den som skriver en bok om Ryssland idag måste ju skriva en mycket sorglig bok - och det vill inte jag göra.

Som bäst är Lena Linderborg på en turné i Österbotten för att berätta om sin bok. I Korsnäs var det fullt i bibliotekssalen och det blev en intressant diskussion, berättar hon.

Tankar på framtida skriverier finns också . Lena har börjat gräva i sina arkivlådor från barndomsåren i Karleby coh eventuellt kan det här finnas ämne för hennes fjärde bok.