Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Metropolen är död – bra, säger beslutsfattarna

Från 2015
Uppdaterad 28.01.2015 12:46.
Salutorget med Helsingfors domkyrka
Bildtext Dags att säga farväl till planerna på en metropol.
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

Det blir ingen metropol av huvudstadsregionen. I Helsingfors anklagar man grannarna för att inte förstå sitt eget bästa.

Det är kortsiktigt att hålla fast i sina nuvarande kommungränser och det gagnar inte alls invånarna i huvudstadsregionen. -Tatu Rauhamäki (Saml), Helsingfors.

I går på tisdag meddelade kommunminister Paula Risikko (Saml) att det inte blir någon sammanslagning av Helsingfors, Vanda, Esbo, Grankulla, Sibbo och södra Tusby. I Esbo tar man emot nyheten med blandade känslor.

Tiina Elo (De Gröna) är stadsstyrelsens viceordförande i Esbo.
Bildtext Tiina Elo (De gröna) vill bevara Esbos självständighet.
Bild: Copyright Heikki Tuuli 2014

Att metropolen och kommunsammanslagningen inte blir av tycker stadsstyrelsens viceordförande i Esbo, De Grönas Tiina Elo, att är en bra sak.

Jag såg aldrig någon framtid för den föreslagna kommunsammanslagningen. -Tiina Elo (De Gröna), Esbo

- Jag såg aldrig någon framtid för den föreslagna kommunsammanslagningen. Staden har också varit inne på samma linje och de politiska partierna kom ju redan från första början överens om att ingen kommunsammanslagning kommer att ske med tvång, säger Elo.

Däremot ser hon gärna att man fortsätter jobbet med en gemensam metropolförvaltning där huvudstadsregionen med kranskommuner samarbetar över kommungränserna.

- Vi behöver ett tudelat beslutsorgan för regionen där ärenden som berör alla föreslagna 14 medlemskommuner fattas på en nivå och alla beslut som berör livet på ett lokalt plan fattas i de enskilda kommunerna, säger Tiina Elo.

Besviket i Helsingfors

I Helsingfors har beslutsfattarna svårt att omfatta beskedet om att en metropolstad inte kommer att bli verklighet under den pågående valperioden. Tatu Rauhamäki (Saml) är stadsstyrelsens ordförande i Helsingfors och en stor förespråkare av kommunsammanslagningen.

Att grannkommunerna inte vill gå ihop till en stor metropol kallar han för navelskåderi.

Bildtext Tatu Rauhamäki (Saml.) i Helsingfors är besviken.

- Det är kortsiktigt att hålla fast i sina nuvarande kommungränser och det gagnar inte alls invånarna i huvudstadsregionen, säger han bestämt.

Däremot är han övertygad om att det kommer att ordnas en folkomröstning i frågan.

- Kommuninvånarna får själva ta ställning till saken och så får följande regering på basis av det resultatet bestämma hur vi på bästa sätt utvecklar regionen som är landets ekonomiska motor, säger Rauhamäki.

Läs också:
Ministern har gett upp planerna på en metropolstad
Politikerna vill inte ha en metropol

RÄTTELSE: I artikeln påstod vi tidigare felaktigt att även Kyrkslätt planerades bli en del av metropolen tillsammans med Helsingfors, Vanda, Esbo, Grankulla, Sibbo och södra Tusby. Faktafelet är nu rättat. Vi beklagar felet!

Diskussion om artikeln