Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Historiskt ögonblick på Guldbaggegalan

Från 2015
Uppdaterad 27.01.2015 18:25.
Nånting måste gå sönder
Bildtext Saga Becker tog som första transperson hem en Guldbagge för sin roll i filmen Någonting måste gå sönder.

Filmen Turist blev en prismagnet på årets upplaga av Guldbaggegalan. Men den stora vinnaren var pristagaren för bästa kvinnliga huvudroll, Saga Becker, som gick till historien som den första transpersonen att tilldelas en guldbagge.

- Det vi har åstadkommit med den här filmen det här året, är så jävla stort. Det har påverkat så jävla många människor och vi har förändrat människors liv.

Med de orden tog Saga emot priset för sin roll som Sebastian i filmen Nånting måste gå sönder och nu ryktas det att hon även fått filmerbjudanden från Hollywood.

Det råder inte direkt någon inflation av transpersoner på filmduken på andra sidan Atlanten heller, men här kommer en kort lista på några som lyckats ta sig fram där.

Alexis Arquette

Alexis Arquette

Alexis Arquette kommer från en riktig skådespelarfamilj och hennes syskon Rosanna, Patricia, Richmond och David har alla gjort egna filmkarriärer. Hon slog igenom som nittonåring i filmen Last Exit to Brooklyn där hon spelade en den unga transvestiten Georgette.

Alexis har gjort roller som både man och kvinna och den största filmen hon medverkat i är Quentin Tarantinos Pulp Fiction.

Candis Cayne

Candis Cayne

Candis Cayne har en bakgrund som drag-artist och fick sitt stora internationella genombrott i rollen som Carmelita Rainer, den transsexuella äslkarinnan till domaren Patrick Darling i serien Dirty Sexy Money.

Laverne Cox

Laverne Cox

Laverne Cox är främst känd för att sedan 2013 spela rollen som Sophia Burset i TV-serien Orange Is the New Black. 2014 blev hon den första transpersonen att nomineras till en Emmy Award.

Har du ännu inte bekantat dig med filmen Nånting måste gå sönder, och Saga Beckers fantastiska rollprestation kan du göra det genom att titta på filmens trailer här. Vem vet, kanske Saga också blir den första transpersonen att ta hem en Oscar så småningom.