Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Närvårdare kritiska till hemvården

Uppdaterad 27.01.2015 21:22.

Hemvården utvecklas inte så snabbt som den borde, trots att anstaltsvården monteras ner i allt större grad. Det visar en utredning som Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer har gjort.

För två år sedan började allt fler som jobbar inom närvården ta kontakt med SuPer.

Närvårdarna var verkligt oroliga för att patienterna inte fick tillräckligt bra vård i sina hem.

SuPer startade en utredning där hela 2 408 när- och sjuksköterskor deltog.

Utredningen visar att 70 procent av närvårdarna upplever att det finns för lite personal inom närvården i dag. Upp till 95 procent skulle önska att det fanns mera personal i arbetet.

- Vi har jättelite resurser för tillfället. Man har inte ökat på personalen inom närvården i lika stor mån som man har minskat på anstaltsvården, säger Hannele Hyvönen, ordförande för SuPers lokalförening i Helsingfors.

De som vårdas hemma blir sjukare

Allt fler allvarligt sjuka patienter som tidigare vårdats på anstalt får nu vård hemma, trots att personalen inte hinner och kan serva dem till den mån de skulle behöva.

Nu ifrågasätter facket om det alltid är bäst för patienten att få vård i sitt eget hem.

- Verkligheten i dag är att vården inte förverkligas. Då mår både patienten och vårdaren dåligt, säger Sari Erkkilä, närvårdarexpert vid SuPer.

Utredningen visar också att hela 66 procent av närvårdarna har övervägt att byta bransch.

- Arbetare inom närvården skulle vilja göra ett högklassigt och etiskt hållbart arbete, men det är inte möjligt i dag för att det finns alldeles för lite personal, säger Erkkilä.

Närvårdarna har för många patienter att ta hand om under dagen. Om någon ur personalen exempelvis blir sjuk, slussas dessutom deras patienter över på de andra i personalen i stället för att kalla in mera hjälp.

I utredningen uppgav 79 procent av närvårdarna att de kommit till jobbet trots att de var sjuka, bara för att de inte ville belasta sina kollegor.

Tio procent uppgav att de inte vågar vara borta från jobbet om de är sjuka, på grund av rädsla för att bli avskedad.

Nu uppmanar facket riksdagsledamöterna att se allvaret i situationen. Mera personal behövs.

- Vi önskar att beslutsfattarna fattar kloka beslut. Enda lösningen är att få så mycket personal att man kan erbjuda en bra närvård, säger Erkkilä.

Läs också:
Närståendevårdaren tar dagen som den kommer