Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Vi får aldrig glömma Auschwitz"

Från 2015
Claes Karlsson, Max Nurmi, Jenny Isaksson, Fanny von Schantz och Nikke Saarinen har läsdag. Saarinen har valt en bok om homosexuella som dödades i Auschwitz.
Bildtext Claes Karlsson, Max Nurmi, Jenny Isaksson, Fanny von Schantz och Nikke Saarinen har läsdag. Saarinen har valt en bok om homosexuella som dödades i Auschwitz.
Bild: Yle/Linus Hoffman

På tisdagen hade det gått 70 år sedan befrielsen av Auschwitz - det största förintelselägret i Nazityskland.

Lägret som ligger i sydöstra Polen var verksamt från 1940 till januari 1945. Omkring 1,3 miljoner människor deporterades till Auschwitz. Av dem dog över en miljon - de flesta judar.

I Sankt Olofsskolan i Åbo hölls på onsdagen en morgonsamling om Auschwitz. I skolan minns man befrielsen på ett särskilt sätt, för man hade för ett år sedan besök av Livia Fränkel som hade överlevt koncentrationslägret.

Det var en gripande upplevelse för bland annat Julius Jalonen, Markus Vasemägi, Conny Grandell, Rasmus Salpaoja, Jenny Isaksson, Fanny von Schantz, Nikke Saarinen, Claes Karlsson, Max Nurmi och Hugo Kristiansson. De tycker det är viktigt att vi talar om förintelsen, så att något liknande inte kan hända igen.

Fast det har hänt igen. Folkmord har skett på många ställen efter det, och sker fortfarande.
- Vi lär oss långsamt. Sådana är vi människor.

Läraren Kenneth Nygrén håller med om att vi aldrig får glömma förintelsen, särskilt som Livia Fränkel berättar att hon i Sverige på nytt upplever oro.
- Judarna där börjar tycka att de måste flytta. Hon har överlevt ett folkmord, men nu hotas hon med ett nytt.

Läs också: 70 år sedan Auschwitz befriades