Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mångsidighet är hemligheten bakom Kronohagens affärer

Från 2015
Uppdaterad 05.02.2015 07:31.
Second hand affären Play it again Sam i Kronohagen
Bildtext Till vintageaffären Play it Again Sam hittar kunderna sedan många år tillbaka.
Bild: YLE/Fanny Fröman

Handeln i kvartersbutikerna blomstrar i Kronohagen, visar en undersökning som gjorts vid Aalto-universitetet. Det finns blomsteraffärer, inredningsbutiker, kaféer, antikvariat, skräddare, second hand-butiker och andra specialaffärer.

Undersökningen Hyvät kaupat, som gjorts vid Högskolan för ingenjörsvetenskaper vid Aalto universitetet, visar att kvartersbutiker ökade i Kronohagen mellan åren 2009 och 2013, trots det ekonomiskt kärva läget.

Enligt undersökningen är det omöjligt att peka ut orsaker till den positiva utvecklingen, men Aapo Pekari, som grundat bokgalleriet Laterna Magica, berättar att hemligheten ligger i en mångsidig verksamhet.

- Vi har varit här i 25 år och det har gått bra. Nu på sistone har det varit lite lugnare, men då vi har både utställningsverksamhet och en bokhandel, så kan vi förena dem två så att båda lockar lite kunder till varandra, säger Pekari.

Trogna kunder håller affärerna uppe

Mariegatan i Kronohagen
Bild: YLE/Fanny Fröman

Arja Könönen är ägare till vintageaffären Play it again, Sam, som legat på Fredsgatan sedan 1987, i snart trettio år. Hon är inne på samma linje som Pekari.

- Vi har redan klarat av flera ekonomiska nedgångar. Vi har det förstås lite lättare då vi verkat länge och blivit ganska legendariska, så vi har många trogna kunder runtom i Finland och även utomlands, säger Könönen.

Båda poängterar att verksamheten bör vara både mångsidig och specialiserad för att klara sig i stenfoten i Kronohagen.

- Vi kan visa filmer eller be teatergrupper att läsa upp dikter. Antikvariaten behöver bli mer som kulturcentrum i framtiden, om de ska klara sig, säger Pekari.

- Play it again, Sam är en specialaffär och det är service som vi är bra på. Vi hjälper alla kunder och syr även om kläderna vid behov, säger Könönen.

Det finns även ett flertal andra exempel på mångsidig affärsverksamhet i Kronohagen. Många hantverkare tillverkar själva sina produkter på plats i affären, och mataffärerna säljer både råvaror och färdiga portioner.

Herkkutalo på Mariegatan har gått så långt att de förutom att sälja mat även har cateringverksamhet och ordnar matlagningskurser i sina lokaler.

Bussförbindelserna oroar

Trots att det i övrigt går relativt bra för kvartersbutikerna förorsakar de dåliga bussförbindelserna huvudbry för företagarna i stadsdelen.

Hösten 2012 planerades kollektivtrafiken i centrum om så att de populära linjerna 16, 18 och 55 inte längre kör genom Kronohagen. Det gjorde att det i vissa fall krävs flera bussbyten för att ta sig till Kronohagen från andra stadsdelar.

- Det är en stor förlust. Vi får dagligen höra av folk att de saknar busslinjerna. Det skulle vara mycket viktigt att förbindelserna skulle vara bra, så jag hoppas att de kommer tillbaka, säger Pekari.

De som verkat en längre tid och hunnit skapa sig trogna stamkunder har ändå klarat sig, men vissa av de nyare företagarna har fått ge upp efter att bussförbindelserna försvagats så drastiskt. Till exempel strumpaffären Socks på Mariegatan tvingades sluta ifjol och Papershop, som säljer specialpapper, lämnade Kronohagen för Rödbergen.

- Några mindre affärer vid Mariergatan, där bussarna brukade åka, har fått sluta. Det var en verklig katastrof för många. Tillsammans med vår förening Kruununhaan kivijalkayrittäjät har vi försökt allt för att få bussarna 16 och 18 tillbaka, säger Könönen.

RÄTTELSE: Tidigare skrev vi felaktigt om stenfotsaffärer men nu är det rättat till kvartersbutik.