Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tummen ned i Sibbo för byråkratisk metropol

Uppdaterad 28.01.2015 18:28.
Mikael Grannas.
Bildtext Kommundirektör Mikael Grannas

Kommundirektören i Sibbo Mikael Grannas är inte förvånad över att kommunminister Paula Risikko, Samlingspartiet, nu säger att planen på en metropolstad inte kommer att gå vidare under den här regeringsperioden.

- Vi har från första början ansett att det är ett dödsdömt politiskt projekt, säger Sibbodirektören. Det gjordes en Helsingfors-Vandautredning 2010, som visade att Vanda inte var intresserad av att gå ihop med Helsingfors. Esbo har alltid varit kraftigt motvillig och det har inte funnits något tvång.

Tummen ned från Sibbo

Kommunminister Risikko tror däremot fortfarande på att metropolförvaltningen i huvudstadsregionen genomförs.

Mikael Grannas säger att det skulle överraska honom om man kommer till skott med ett vettigt förslag till metropolförvaltning för beslut ännu före valet. Den beredning som Sibbo gav utlåtande om var väldigt bristfällig och hade många svagheter.

Förslaget skulle ha lett till en extra förvaltningsnivå som egentligen inte har väldigt mycket tilläggsvärde. Däremot hade förslaget en väldigt uppbyggd och uppblåst byråkrati som är väldigt dyr.

Grannas tror och hoppas att om ett förslag skulle komma fram, skulle de flesta riksdagsledamöter ha tillräcklig med vett att märka att det här inte är en bra lösning.

- Om man vill ha en metropolförvaltning så måste man närma sig den på ett annat sätt än vad man har gjort nu.

Läs också:

Ministern har gett upp planerna på en metropolstad
Metropolen är död - bra säger beslutsfattarna
Politikerna vill inte ha en metropol