Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Cay Sevón: Metropolstaden behövs fortfarande

Från 2015
Uppdaterad 28.01.2015 16:12.
Cay Sevón.
Bildtext Cay Sevón anser att en metropolstad fortsättningsvis är en bra idé.
Bild: Yle / Ted Urho

Frågan om en gemensam metropolhuvudstad har orsakat splittring i leden. Det tycker utredaren Cay Sevón är synd.

För att göra huvudstadsregionen till en konkurrenskraftig stad borde ett flertal kommuner slås samman till en stad. Av den metropolen blir det inget nu.

- Den här splittringen är helt onödig. Städerna borde inse sitt gemensamma intresse här, säger Cay Sevón.

Metropolförslaget gick ut på att Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Sibbo och södra Tusby skulle slås ihop för att forma en stor stad som kunde konkurrera med till exempel Stockholm.

- I den här modellen skulle staden kunna fatta de stora besluten. Sedan skulle man ha lokalt valda delstadsfullmäktigen som bestämmer i frågor om närservice och närmiljön, visionerar Cay Sevón

En fråga för nästa regering

Ledande politiker i både Esbo och Vanda har motsatt sig sammanslagningen. Från första början gjordes det även klart att ett tvångsäktenskap mellan kommunerna i huvudstadsregionen inte kommer på fråga.

Den sista spiken i kistan sattes av kommunminister Paula Risikko (Saml) då hon i en intervju för Yle Huvudstadsregionen i tisdags meddelade att hon inte tror att metropolstaden kan bli verklighet under den här regeringsperioden.

Cay Sevón vill inte ta ställning hur ett eventuellt metropolsamarbete ser ut efter att en ny riksdag valts och den nya regeringen tillträtt.

- Om det är en regering ledd av Juha Sipilä (c) med ett starkt Centerparti så kan jag tänka mig att man går in i frågan med en annan grundinställning. Men det får man se sedan, säger Sevón.

Läs också:

Metropolen är död – bra, säger beslutsfattarna
Ministern har gett upp planen på en metropolstad