Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haglund positiv till flygövning i USA

Från 2015
Flygvapnets F-18 Hornet-plan
Bildtext Försvarsmakten
Bild: Försvarsmakten

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) anser att det vore en logisk utveckling för flygvapnet att delta i avancerade flygövningar i USA.

Flygvapnets Hornet-plan har tillverkats i USA, de finländska piloterna har utbildats för plantypen i USA och Finland har sedan tidigare skickat observatörer till de internationella så kallade Red Flag-övningarna.

Haglund säger att Hornetarnas missilsystem som skaffades för tre år sedan utgör ytterligare ett argument för ett finländskt deltagande.

Finland skulle delta i övningarna först under följande regeringsperiod år 2018. Haglund anser att Finland absolut ska delta, om det är viktigt för flygvapnet.

Dyrt med långa avstånd

Flygvapnet överväger att delta i övningarna i slutet av det här årtiondet, men det är i stor utsträckning en resursfråga, säger överste Jari Mikkonen till Yle. Kostnaderna för att delta blir höga på grund av det långa avståndet. Det kan bli nödvändigt att tanka i luften, vilket är dyrt.

Sverige har redan tidigare deltagit i Red Flag-övningarna. De hålls i Nevada och Alaska. Övningarna i Alaska har kritiserats av Ryssland. Den dåvarande befälhavaren för det ryska försvaret Nikolaj Makarov sade för några år sedan att övningarna i Alaska utgör ett negativt exempel på ökade militära aktiviteter i det arktiska området.

Läs också:
Stubb förnekar tvist om flygövningar
Putin avsatte general Makarov

Diskussion om artikeln