Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Hur väljer man partner?

Från 2015
Uppdaterad 30.01.2015 09:32.
tony dunderfelt
Bildtext Tony Dunderfelt granskar hur par finner varandra.
Bild: Yle/Parad Media

Smaken är som baken – delad, och så är det också när det kommer till attraktion och val av partner. Varför dras man till vissa typer av människor och kan smaken vad gäller människotyp i ett parförhållande förändras?

Tony Dunderfelt är psykolog och expert på personkemi. Han påpekar att dagens samhälle ställer nya krav på parförhållandet och säger att det är en stor utmaning att upprätthålla smaken för en och samma person i tiotals år.

Trettiosekundersregeln

Under årens lopp har Dunderfelt kommit fram till några enkla tips man kan ta till för att vårda och utveckla sitt parförhållande. Ett tips är att försöka se nya saker och fenomen i den andra och att försöka undvika att komma med fraser som "alltid ska du göra sådär" eller "varför säger du alltid så".

Det andra tipset är att medvetet ge plats åt den andra att föra fram sina olika sidor.

– Jag har utvecklat en regel som jag kallar för trettiosekundersregeln, säger Dunderfelt. Det betyder att när den andra börjar tala om något, och jag tänker att "igen säger du sådär", så ska jag i minst trettio sekunder låta den andra prata och ta emot det den säger, som om det skulle vara något viktigt och fast jag inte själv skulle tycka att det är viktigt. Låta den andra ta plats.

Det tredje tipset är att lära sig vad den andra tänder på och våga bjuda till.

– Det är bra att minnas att det som tänder den andra sexuellt ofta kan vara något annat än det som jag själv tänder på. Då är själva uppgiften att jag då ger åt den andra det den tänder på, trots att jag inte själv nödvändigtvis tänder på det. Och vice versa, för att upprätthålla intresset för varandra.

Andra rundan är mera medveten

Skilsmässor är väldigt vanliga i dag och människor som är på andra rundan är betydligt mera medvetna om vad de söker i en ny partner.

– I dag är det okej att bekanta sig med olika typer av kvinnor eller män. Förr var det mera bara en viss typ man fastnade för. Sen finns det ju ett fenomen att man ofta, efter att ha bekantat sig med olika typer av människor, ändå till slut förälskar sig i den där samma typen av människa som det gick dåligt med förra gången. Det känns ofta tryggt och bekant på något vis, trots att det kanske både bråkades och t.o.m. var ohälsosamt i längden. Då är det bra att försöka bryta sådana mönster trots att det är svårt.

Hur veta att man hittat rätt?

– Eftersom folk utvecklas är det jättesvårt att veta om man hittat rätt person. Speciellt kvinnor utvecklar sig och sin smak med åren. Nu letar jag efter något helt annat än det jag attraherades av som ung. Då ville jag ha någon som ingav mig trygghet, medan jag nu blivit trygg i mig själv och hellre vill ha mera äventyr.

Enbart kärlek i den traditionella betydelsen räcker inte längre, eftersom alla förändras. Nuförtiden är det två självständiga individer som ska komma samman och lära sig att leva tillsammans.

– Förr i världen var det ofta mannen som bestämde kvinnans smak.

Om man har ett långt parförhållande och man vill att det ska fortsätta fungera gäller det att minnas att smaken förändras, och att man låter det ske.

– Man måste hitta mångfalden i den andra, det finns många olika nivåer och dimensioner i den andra, precis som det finns i människans psyke enligt psykologin. Mångsidig smak är bra eftersom mycket hinner hända under livets lopp.

Läs också: På jakt efter fula filmmiljöer

Efter Nio om smak, torsdagen den 29 januari kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan. Övriga gäster i programmet är professor emeritus Matti Klinge, stylisten Teri Niitti, skådespelaren Ulla Virtanen och krögaren och kokboksförfattaren Sikke Sumari.

Mer om ämnet på Yle Arenan