Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Dachau - prototypen till helvetet

Från 2015
Uppdaterad 10.02.2015 10:10.
Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.
Bildtext Huvudbyggnaden i koncentrationslägret Dachau.
Bild: Marcus Rosenlund

Människans kapacitet till grymhet är gränslös och ska aldrig underskattas. Marcus Rosenlund minns sitt besök till koncentrationslägret KZ Dachau nära München, det första i sitt slag, som fungerade som en prototyp för bland annat Auschwitz.

Själv har jag aldrig besökt Auschwitz, men däremot nog ett annat av lägren, Dachau, cirka 20 kilometer nordväst om München. Min hustru och jag var där för ganska exakt tio år sedan. Jag minns att under hela bilresan tillbaka till huset där vi bodde, cirka en timme, sade ingen av oss som var i bilen så mycket som ett ord.

Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.
Bildtext Här stod fångarnas baracker. De revs senare.
Bild: Marcus Rosenlund

Hur väl man än tror att man är förberedd, hur noggrant man än antecknade då nazisternas grymheter behandlades under historietimmarna i skolan så blir man ändå fullständigt däckad av den emotionella överdosen sedan när man på riktigt är där.

Det första dödslägret

Nazisternas koncentrations- och förintelseläger var fler till antalet än jag kan räkna, men Dachau var speciellt i och med att det var det första och det som var i bruk längst, från 1933 till 1945.

KZ (KZ = konzentrationslager) Dachau kunde inte mäta sig med den stora dödsfabriken Auschwitz när det kommer till antalet mördade och torterade människor, men det fungerade som en viktig prototyp för Auschwitz och de andra stora dödslägren.

Ingen känner till de exakta siffrorna, men mer än 200 000 människor beräknas ha varit fängslade i Dachau och mer än 30 000 tros ha dött där. Nästan lika många som det bor i den lilla, pittoreska bajerska staden Dachau i dag.

Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.
Bildtext "Aldrig mer".
Bild: Marcus Rosenlund

Koncentrationslägret Dachau kom alltså till 1933 på initiativ av SS-chefen Heinrich Himmler. Läget var strategiskt valt; nära själva nazismens rötter i München. De första fångarna kom till en stor del från den närbelägna Landsbergfästningen där Hitler hade skrivit Mein Kampf under sin fångenskap där.

Till en början, ungefär fram till 1938, var det främst politiska fångar som inhystes i Dachau; kommunister, socialdemokrater, alla sorters oliktänkande som nazisterna betraktade som ett hot mot ”rikets stabilitet och säkerhet”. Men också homosexuella, Jehovas vittnen och invandrare, och vanliga brottslingar från både Tyskland och Österrike.

Senare skickades också romer, polacker och ryssar, och naturligtvis judar till lägret. De utnyttjades som slavarbetskraft i den gamla ammunitionsfabriken som fanns på området. Efter kristallnatten 1938 var fångarna i allt större utsträckning judar.

Mer än 11 000 österrikiska och tyska judar sändes till Dachau i samband med den tyska annekteringen av Österrike och Sudetenland 1938. Under åren 1942 och 1943 avrättades också mer än 4000 sovjetiska krigsfångar i Dachau.

Mänskliga provkaniner

I Dachau utövades all den sadism och brutalitet, tortyr och mord, som nazisternas dödsläger är ökända för i dag, men i lägret utfördes också särskilt sadistiska försök på mänskliga provkaniner, involverande experiment med hypotermi, nedsänkning i iskallt vatten och långa vistelser i iskyla utomhus utan kläder. Försök att väcka upp de avsvimmade offren kunde innefatta doppande i skållhett vatten.

Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.
Bildtext "Krematoriet".
Bild: Marcus Rosenlund

De ursprungliga dokumenten rörande de hemska experimenten förstördes av nazisterna, men dokument från SS-chefen Heinrich Himmlers arkiv vittnar om den obeskrivligt grymma tortyren förklädd till vetenskap.

Som sagt, Dachau kom att fungera som ett slags prototyp för de stora dödslägren, av vilka Auschwitz ju var störst och värst. En sak som man testade och utvecklade i Dachau var brännugnarna. De finns fortfarande där, och det var de som gjorde kanske det mest bestående intrycket på mig. De ser oskyldiga ut, den lilla bruna tegelbyggnaden som inhyser dem kunde misstas för ett bageri om man inte visste vad som brändes i ugnarna.

Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.
Bild: Marcus Rosenlund

Den sista dödsmarschen

Dachau befriades av amerikanska trupper kring på påsken 1945, men bara några dagar innan det här skedde sände lägerkommendanten uppemot 7000 fångar ut på en sista dödsmarsch från Dachau till Tegernsee längre söderut. Heinrich Himmler hade själv beordrat att inte en enda fånge ska lämnas vid liv när de allierade kommer. Alla som föll ur ledet av utmattning under den sex dagar långa marschen sköts på fläcken.

Senare hittade man en massgrav med mer än 1000 kroppar invid dödsmarschens rutt.

Koncentrationslägret KZ Dachau utanför München, Tyskland.
Bild: Marcus Rosenlund

Efter krigets slut använde de allierade Dachau som fångläger för SS-officerare i väntan på sin dom, och numera är det ett så kallat KZ-Gedänkstätte, ett minnesmärke över nazisternas brott mot mänskligheten, öppet för allmänheten.

I fjol stals grinden till lägerområdet, den med den kusliga och välbekanta lögnen skriven i gjutjärn: ”Arbeit macht frei”.