Kål städar kroppen inifrån
Kålväxterna har fått en renässans efter att länge ha betraktats som fattigmansmat. Framför allt grönkålen vördas numera bland raw food- och råsaftanhängare för sitt häpnadsväckande näringsinnehåll.
Jag har alltid älskat kål av alla sorter: Vitkål fräst med lök och grönsaksbuljong tills den är len och söt i smaken, grönkålschips, ångkokt broccoli med soja och sesamfrön, brysselkål med smör, ugnsrostad kålrot, färsk kålrabbi…
Tiden då kål betraktades som fattigmansmat är förbi och kålen har hittat in i de finaste köken.
Nyttigt svavel renar kroppen
Den kål vi odlar nu härstammar från vildkål som växer i sydvästra Europa. Man började odla den under tidig stenålder, och till Norden kom kålen under järnåldern.
Än idag har vi vild strandkål längs kusterna, men den är sällsynt och fridlyst.
Kål innehåller mycket vitaminer och mineraler, men det kanske mest intressanta är svavelföreningarna som är ansvariga för den karaktäristiska doften av kokt kål. Svavlet binder sig till slaggämnen i kroppen och gör dem vattenlösliga så att de kan transporteras ut.
Kål ger också ett bra tillskott av kalcium, särskilt om man mjölksyrar den.
Grönkål är nyttigast
Kungen av kål är grönkål som innehåller samma saker som annan kål, men också en rejäl dos betakarotener och klorofyll, som båda är kraftfulla antioxidanter.
Grönkål är en av våra mest näringsrika grönsaker och ger ett bra försvar mot förkylningar och virus. Den är antiinflammatorisk och kan lindra ledvärk. Den stärker också benstommen och motverkar den negativa effekten av ett stillasittande vinterliv.
Grönkål är antioxidativ och utrensande och kan vara till stor hjälp för rökare som ofta har svårt att ta upp A-vitamin.
Råsaft för hjältar
Jag kör grönkål i råsaftcentrifugen och får en knallgrön juice som smakar ganska mycket som gräs. Men märkligt nog är den där smaken rent begärlig, åtminstone för mig, och jag kan ibland sätta i mig en hel liter ren grönkålsjuice på en gång.
För den som inte finner grönkålsjuicen riktigt så begärlig kan man blanda den med gurka, äpple, citron, selleri, päron, broccoli, persiljestjälkar, spenat eller andra gröna grönsaker. Har du ett knippe rödbetsblast kan det gärna åka med, eftersom blasten faktiskt är den nyttigaste delen av rödbetan och riktigt god.
Jag blandar grönkål i smoothien, gör grönkålschips, fräser den med lök, har den i grytor och soppor och är så glad att den klarar sig ute i trädgårdslandet ända fram till jul.
Se recepten för grön råsaft med grönkål och grönkålssmoothie med nötsmör.
Väderspänning av kål
Jo, det är sant. Man får gaser i magen av kål.
Det beror på att kål innehåller en hel del kolhydrater som kroppen inte kan ta upp. Tarmbakterierna jäser kolhydraterna för att få ut näringen, och det är den processen som ger upphov till gaser.
Ett bra tips är att alltid tillaga kålen, eftersom den ger mindre gaser då. Skulle magen ändå svälla upp kan man tugga på en nypa fänkålsfrön, så släpper väderspänningen.
Näringsinnehåll
Vitkål - A, B1, B2, B6, C, K, folat, kalcium, magnesium, mangan, kalium, fibrer, omega 3, protein
Grönkål - A, B6, C, E, K, betakaroten, klorofyll, kalium, kalcium, koppar, mangan, magnesium, omega 3, fibrer, svavel, lutein, zeaxantin
Blomkål - B5, B6, C, folat, mangan, fibrer, omega 3, glukosinolater
Broccoli - A, B6, C, E, K, folat, magnesium, fosfor, kalium, fibrer, surforafan
Brysselkål - B1, B2, B6, C, E, K, betakaroten, folat, kalcium, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, fibrer, omega 3, protein, glukosinolater, fenoler