Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svenska konsulatet i Ekenäs nu på Novia

Från 2015
Uppdaterad 29.01.2015 07:12.
Birgitta Forsström är ny svensk konsul i Ekenäs.
Bildtext Birgitta Forsström är ny svensk konsul i nya utrymmen.
Bild: Yle/Monica Slotte

Sveriges konsulat i Ekenäs invigde nya lokaler på yrkeshögskolan Novia.

Fru konsul ser framåt

Nya honorärkonsuln Birgitta Forsström efterträder Peter Heinström på posten. Hon ser möjligheter till viktiga nätverk.

Flytten från Elverket till Novia är inte geografiskt vidlyftig men den nya adressen kan erbjuda nya möjligheter till kreativt samarbete, säger Birgitta Forsström, nyutnämnd konsul.

- Även om jag själv inte jobbar kvar som forskningschef kan jag hjälpa till med att skapa kontakter mellan Finland och Sverige när det gäller forskning och utbildning.
Novia har många gemensamma projekt sedan tidigare med Sverige och Norden.

Birgitta Forsström tror att hon med sin lokalkunskap kan vara företag behjälplig, om de vill etablera sig på orten. Hon tackar yrkeshögskolan Novia för att den öppnat sina dörrar för det svenska konsulatet.

Hon fick sin första kontakt till Sverige via sin farmor som läste svenska damtidningar. Hon döptes också efter en av Haga-sessorna.

Konsulatet ingen självklarhet

Behövs då ett svenskt konsulat i en så svenskspråkig miljö som Ekenäs? Sveriges ambassadör Anders Lidén medger att frågan dryftats. De svenska relationerna har ansetts självklara.

- Det var inte säkert att vi skulle kunna fortsätta ha konsulatsverksamhet här men det kan vi nu på ett väldigt ståtligt och fint sätt. Det är symboliskt viktigt att vi är närvarande i ett svenskspråkigt område och betjänar tre kommuner och städer: Hangö, Ingå och Raseborg.

Enligt ambassadören är konsulatens roll idag också att vara lyssnarposter och snappa upp samarbetsmöjligheter med Sverige. Med andra ord någonting mera än att enbart ta hand om pass och vilsekomna medborgare.

Svensk i Finland

Till den festliga invigningen var också svenska medborgare inbjudna. Anna Granberg kommer ursprungligen från Umeå, Lars Fridefors från Västergötland i södra Sverige.

- Att det finns ett konsulat i Ekenäs gör att vi kan rösta här och sköta praktiska ärenden på närmare håll än Helsingfors. Konsulatet har också ett känslomässigt värde, det är roligt att se den blågula flaggan utanför dörren. Vi har två hemländer.

Det är viktigt vem som företräder Sverige i Finland. Personen ska vara väl insatt i landets frågor och också behärska språket. Vilket den nya konsuln gör, bland mycket annat.

- Vi har stort förtroende för Birgitta Forsström!

Karisbon Hans Madsén kommer från Mjölby i Sverige. Han är fortfarande svensk medborgare trots att han bott länge i Finland.

- Jag vet inte varför jag skulle byta medlemskap, även om jag skulle kunna göra det. Och konsulatet, det har en viktig funktion, inte minst PR-mässigt.

Sverige har 18 konsulat i Finland.