Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åsa Bengtsson: Centern vill vara det ansvarstagande partiet

Från 2015
Uppdaterad 06.02.2015 13:20.
Åsa Bengtsson i slaget efter tolv
Bildtext Åsa Bengtsson

Både Centern och SFP presenterade i dag sina valprogram inför riksdagsvalet i vår.

Centern lovar 200 000 nya jobb, bland annat genom att slopa onödiga regler och satsningar på bioekonomi.

Statsvetaren Åsa Bengtsson säger att det intressanta i Centerns valprogram är att man fortsätter på linjen med att vara det ansvarstagande partiet. Man visar att man försöker tänka strukturerat - och visar därmed att det inte varit riktigt ordning på torpet hittills.

Samtidigt försöker Centern enligt Bengtsson formulera sig tydligt, alltså att göra politiken mer åskådlig.

- Partiet har tagit ett steg längre än vad man brukar i finländska valkampanjer som präglas av diffusa löften. Man lovar skapa 200 000 nya jobb, men däremot säger man inte hur man ska göra det utan tiger om nästa steg.

Försiktighet i de stora frågorna

Centern är försiktig med att berätta vad partiet vill välja bort då man säger att man vill minska på onödig byråkrati - något som många väljare tycker låter bra.

- Det att man i valprogrammet sveper förbi de stora frågorna om vård- och kommunreformen med några punkter visar hur svårt det varit att visa vart man är på väg, och nu vågar ingen säga något om saken. Det enda man vill säga är att man ska slutföra det arbete som påbörjats med reformen, säger Bengtsson.

Enligt Bengtsson försöker Centern segla på den image som man jobbat hårt för att anlägga, det vill säga man lånar från näringslivet mer effektivitet och strukturer och minskar på politiserandet och byråkratin.

"Inget nytt med SFP:s budskap"

- SFP:s budskap är som det brukar vara, man vill omfamna väldigt mycket. Partiet har väldigt många vi vill-punkter eftersom man vill ge något åt alla väljare, konstaterar Bengtsson.

Det finns några mycket konkreta förslag i valprogrammet, bland annat att öka antalet kvotflyktingar och man vill höja hushållsavdraget. Men det finns också övergripande punkter om vad man vill med samhället i största allmänhet.

- Listan på nästan hundra punkter ger mycket rörelsefrihet och talar till många olika slags väljare.

SFP har enligt Bengtsson nog en möjlighet att sitta med i de flesta regeringar, man är redo att kompromissa och ge avkall på ganska mycket.

Åsa Bengtsson intervjuades av Magnus Svahnljung i Aktuellt 17

Läs också:
Centern vill skapa 200 000 nya jobb