Åbohallen har tappat pulsen - men tänker vända trenden
Åbohallens meritlista imponerar. Åbohallens väg till nya stora evenemang och publiksuccéer är dock betydligt mer oviss.
I nuläget strider Åbohallen om kunder och evenemang med både Helsingforsarenan och Logomo i Åbo. En kamp som minst sagt är tuff för tillfället. Saken blir inte heller bättre av att ishockeylaget TPS, som dagligen huserar i Åbohallen, ligger sist i FM-ligan och därför inte direkt skapar publikköer till sina matcher.
Tom Mohn, som är medlem i Åbohallens styrelse, gör nu sitt sjätte år som styrelsemedlem och han har en tydlig förklaring till varför Åbohallen har hamnat i skuggan.
- När Helsingforsarenan byggdes så drog den bort mattan från hela Åboupplägget. Åbo var först med en internationell arena i Finland och när vår arena kom fram lockade den också till sig alla världens superstjärnor. Artister som bland annat Tom Jones drog massor av publik, men nu är det tyvärr Helsingforsarenan som har tagit över. En annan sak är att även Åbobor söker sig till Helsingfors för konserter, vilket har visat sig vara mycket bedrövligt. Alltså att man sviker sin arena i Åbo för att fara på underhållning i Helsingfors.
Följdfrågan är då givetvis hur Åbo nu ska kunna vända på den här trenden, där huvudstaden tar över mer och mer.
- Det har spekulerats mycket kring hur man ska lyckas med det. Ett problem här är att hallen så ofta byter namn. Nu pratar man om en så kallad Nakkikattila, alltså en kastrull med knackkorvar i. Ett namn som den har fått namn efter HK Areena.
Fakta om Åbohallen
* Åbohallen invigdes 1990.
* Byggnadskostnaderna var 145 miljoner finska mark, varav Åbo stad stod för 95 miljoner.
* Kapacitet: 11820 personer.
* Längd 135 meter, bredd: 110 meter, höjd: 40 meter.
* Det nuvarande namnet HK Areena kom 2010, då man inledde samarbetet med HK Scan.
Här hittar du en lista över alla evenemang som har hållits i Åbohallen (på finska)
- Det borde i stället bara vara typ Åbo Arena. Då blir det lättare för folk att se det som ett ställe som man går till för att köpa en upplevelse. Nu går du till en så kallad Nakkikattila.
- Dessutom pratar folk ännu om Elysée Arena som namnet var i början. Om det bara i stället skulle vara Åbo Arena skulle man kunna börja sälja det på ett helt annat sätt. Här är just Helsingforsarenan ett bra exempel. Där har man ju inte behövt byta namn en enda gång.
Logomo stor konkurrent i Åbo
Finns det då en konkret framtidsplan till att få till ett namn som står sig på lång sikt?
- Det har spekulerats, men det är väldigt svårt när det finns olika avtal kring vem som får sälja namnet och så vidare och sådant kan man inte bara bryta.
- Sedan får man inte heller glömma att Åbohallen även har konkurrens här i Åbo, eftersom Logomo drar väldigt mycket folk. Alla evenemang som drar under 3000 personer är ju perfekt för Logomo, medan 3000 för Åbohallen är för lite. Man får helt enkelt ingen bra stämning i hallen om man bara har den mängden besökare.
- Men hur som helst är det ju just nu så att Helsingfors drar alla de stora artisterna. Kommer de till Åbo är det väldigt svårt att sälja dem och man kan ju bara titta på Pargas, där man ordnar bussresor till Helsingfors för att se på shower och grejer.
"Åbohallen lider av TPS tunga säsong"
Tom Mohn menar att man jobbar hårt för att vända på den här trenden och nämner bland annat alla sociala medier, där man enligt honom har varit framgångsrika i att locka mer och mer folk till evenemangen i Åbohallen. Men ett annat stort problem som Mohn betonar är folks starka koppling mellan Åbohallen och ishockey- och FM-ligalaget TPS.
- Tyvärr binder folk ihop hallen med TPS och det är fel att göra det. Men tyvärr ser folk det som en ishockeyhall och med tanke på hur dåligt det går får TPS för tillfället ser det ju inte bra ut. För nu får ju även Åbohallen lida av det här, eftersom namnet blir lite skamfilat.
Vad kan ni i styrelsen då göra för att minska på den här starka kopplingen?
- Det är väldigt svårt. Det är liksom ingrott i Åbo och alla nya generationer blir införstådda i att det är en ishockeyarena och det är därför väldigt svårt att bryta den här trenden, säger Tom Mohn innan han ger ett tydligt exempel på vad Åbohallen skulle behöva just nu.
- Förra året hade vi en enorm tur när Bruce Springsteen var här. Två slutsålda konserter och total succé.
"Staden tjänar på att förknippas med större händelser"
En som gärna ser fler stora händelser i stil med konserter med Bruce Springsteen i Åbohallen är Åbos biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen.
- Staden tjänar på att förknippas med större händelser och som ägare av Åbohallen ger Åbo stad årligen över en miljon euro till hallen/arenan. Därför vill vi från stadens sida gärna se fler och större evenemang hållas i Åbohallen.
Tom Mohn berättar att man jobbar hårt för att skapa puls i Åbohallen igen, men styrelsemedlem Mohn är samtidigt väldigt hemlighetsfull kring eventuella framtida storbesök av världskända artister.
- Det är mycket på gång som jag inte kan berätta om, men vi kommer att se en vändning i den här trenden. Det är jag helt säker på.
Det där låter ju väldigt spännande. Du kan inte bjuda på något?
- Nej, det kommer sedan om det kommer. Just nu har vi näten ute på så många håll och kanter så om det nappar kommer det att komma mycket på en gång.
Fotnot:
Både Åbohallen och Helsingforsarenan är med i European Arenas Association, en organisation där 32 arenor fördelade på 19 länder i Europa är med i.