Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Litterär analys av Karius och Baktus

Från 2015
Uppdaterad 30.01.2015 13:38.
Karius och Baktus
Bildtext Karius och Baktus visas fortfarande som teater runt om i världen.

1949 skrev Thorbjørn Egner den moraliserande barnboken "Karius och Baktus", en bok som flera generationer av barn har fått ta till sig av, och lärt sig mera om hur viktigt det är med tandhygien. Men var det verkligen tandhygien som boken handlade om?

Karius och Baktus bor i Jans mun. Jan äter mycket sötsaker, och det tycker tandtrollen om. De gräver i hans tänder och bygger statyer av dem. Jans mamma försöker få Jan att gå till tandläkaren, vilket han slutligen gör, och Karius och Baktus spolas iväg ut i havet. Ungefär så går historien om de två tandtrollen. Men vad betyder historien egentligen?
Vi bryter ner symboliken, karaktär för karaktär.

Jan
Jan representerar samhället. Hans tänder är samhällsstrukturen, och han och hans medvetande är det kollektiva samhällsmedvetandet. Jan är inkapabel att fatta beslut baserade på sin egen självbevarelsedrift, utan tar den enklaste vägen, följer status quo och symboliserar den breda massan.

Jans mamma
Mamman i berättelsen representerar det sunda förnuftet. Den sanna protagonisten som hjälper den förtappade Jan på rätt spår. Mamman är den borgerliga sansen, den rätta läran som styr Jans hanterande, när han själv är vilsen och oförmögen att göra det rätta. Som en vägvisare åt det fördömda samhället. En högervind som sveper in i den karga samhällsmunnen.

Snasket
Inte bokstavligen en karaktär, men snasket representerar fackföreningarna. En fördummande och snedvriden syn på kollektivisering i samhällsmunnen, som bara bryter ner den ytterligare.

Karius och Baktus
Här görs de starkaste kopplingarna. Karius och Baktus representerar marxismen. I huvudsak tänkte Egner nog att de representerar Lenin och Trotskij, men karaktärerna behöver inte tolkas så specifikt. Överlag kan man se den enkelspåriga arbetaren och kulturtomten i både Karius och Baktus. De hackar på tänderna varje dag, med tron att de gör någon sorts nytta. De bygger statyer av tänderna, för att hylla vanvettiga ideal och lyfta kulturbistånd från staten (troligtvis). De äter upp lögnerna om kollektivisering och fackföreningar med hull och hår. De LEVER på detta "snask", medan tänderna (samhället) förstörs av det samma. Helt ovetandes om sin egen destruktivitet lever de, precis som alla andra vänstervridna individer i samhället.

Tandläkaren
Tandläkaren representerar Harry S. Truman, USA:s president. Naturligtvis.

Hör mera analys och lustifikationer i Nittonhundranånting, varje fredag 21.05 och i repris på söndag 15.03.

Mer om ämnet på Yle Arenan