Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa spelmanslag - spelglädje i fyrtio år

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Östnyländska nyheter: Lovisa spelmanslag fyller 40 år - Spela upp på Arenan

Det var Åke Grandell som tog initiativet till Lovisa spelmanslag. I januari 2015 firar spelmanslaget sina 40 år.

Åke Grandell spelade själv med i Halsbrytarna men med rötter i Lappträsk, tyckte han att Lovisatrakten behövde ett eget spelmanslag. Den mångsidiga musikern Kurt Lindholm tände genast på idén och grundade Lovisa spelmanslag.

Åke Grandell
Bildtext Åke Grandell tog initiativet till att Lovisa spelmanslag bildades
Bild: YLE/Gunilla Ginström

Margaretha Häggblom har varit med i laget från början och hon är den enda som fortfarande spelar med. Margaretha säger att det var på ett ganska märkligt sätt som hon kom med i spelmanslaget.

- Jag brukade fungera som ackompanjatris på piano i olika sammanhang och det skulle bli en stor vinterfest på Socis i Lovisa. Det visades sig att flygeln var helt ospelbar och då sade ordförande för Röda Korset att hennes svärson hade ett dragspel. Jag hade aldrig trakterat ett dragspel men det var ett pianodragspel och det visade sig att jag som gehörsspelman kunde spela på det. De började å ringa från det nybildade laget. De hade hört att jag spelar dragspel - nå det var för mej något helt nytt men efter ett par övningar gick det att spela på dragspelet.

Bland de yngsta

Lovisa spelmanslags ledare Joel Enqvist hör till de yngsta ledarna i Svenskfinland, han fyller 22 år i sommar. Joel kom med i laget via musikintitutet där han studerade violin. Eleverna hade möjlighet att spela folkmusik tillsammans med Lovisa spelmanslag.

- Det var lite annorlunda från det vanliga, man spelade mycket klassiskt så det kändes litet friare att få spela den här spelmansmusiken.
Här hittar du allt om nyländsk förmiddag!

Programmet är inte längre tillgängligt