Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kocken Erik Mansikka är Årets Åbobo

Från 2015
Uppdaterad 29.01.2015 15:13.
Erik Mansikan
Bildtext Erik Mansikka.
Bild: Yle

Restaurangägaren och stjärnkocken Erik Mansikka har valts till Årets Åbobo 2014.

Erik Mansikka (28) blev nationellt känd efter att ha vunnit kocktävlingen Hell's Kitchen år 2013. Samma år valdes Mansikka också till Årets kock i Finland. Mansikka öppnade den populära matrestaurangen Kaskis i Åbo 2014 och har på ett betydande sätt varit med och utvecklat Åbo till en gourmetstad.

- Erik Mansikka är ett utmärkt val. Han har genom sitt arbete och sin personlighet gjort Åbo nationellt känt och piffat upp restauranglivet i Åbo, berömmer stadsdirektör Aleksi Randell i ett pressmeddelande.

Åboborna uppskattar kvalitet

- Åboborna är helt fantastiska restaurangbesökare och modiga att pröva nya grejer, vilket främjar framför allt småföretagandet. Åboborna vet att uppskatta hantverk och kvalitet. En helt otrolig hedersbetygelse från Åboborna. Det är fråga om förtroende, sade Erik Mansikka när han fick veta att han vunnit tävlingen.

Det är självklart för Årets Åbobo att arbeta i Åbo.

- Det fanns inga andra alternativ. Det har alltid varit viktigt för mig att utveckla restaurangscenen i hemstaden. Jag lovar att föra fram Åbo på ett positivt sätt med hjälp av Kaskis och titeln Årets Åbobo, med en otvungen stil, säger Mansikka.

Övriga placeringar i tävlingen

På andra plats i tävlingen kom hockeyikonen Saku Koivu och tredje plats gick till cancerforskaren Johanna Ivaska.

Erik Mansikka fick 33 procent av alla röster, totalt 4453 röster. 3 320 personer röstade på Koivu och 2 270 personer röstade på Ivaska.

Sammanlagt avgavs 13 500 röster.

Övriga kandidater i tävlingen var Lauri Tähkä, Matti och Teppo, Bayer Turku, Tom Niinimäki, Benjamin, Aleksi Valavuori och Åbovarvet.

Tävlingen startade för 29 år sedan

Årets Åbobo valdes första gången 1985. I omröstningen söks den person eller det samfund som har fört fram Åbo på ett positivt sätt.

Tävlingen Årets Åbobo arrangeras årligen av Åbo stad, Radio City, Yle Turku och tidningen Turkulainen. Titeln har tidigare vunnits av bland annat Pekka Hyysalo (2013), Juhani Tamminen (2012), Michael Monroe (2011) och Marja Tyrni (2010).