Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Psykvården i Helsingfors nobbar tredje sektorn

Från 2015
Uppdaterad 29.01.2015 20:24.
Miivi Selin-Patel är verksamhetsledare för Psykosociala föreningen Sympati  och Kristian Wahlbeck är utvecklingschef för Föreningen för Mental hälsa i Finland.
Bildtext Både Miivi Selin-Patel och Kristian Wahlbeck känner sig förbisedda av den professionella psykhälsovården.
Bild: Yle / Ted Urho

Då psykjouren vid Aurora sjukhus stängdes hörde man inte alls användarnas synpunkter. Det visar sig att psykvården sällan lyssnar till dem som själva har erfarenhet av systemet.

Det handlar om en förlegad attityd där man inte respekterar användarnas egen expertis och erfarenheter kring den egna sjukdomen. - Kristian Wahlbeck.

Beslutet att stänga ner psykjouren vid Aurora sjukhus och flytta verksamheten till Haartmanska sjukhuset och sjukhuset i Malm fattades utan att användarna fick komma till tals. Så här säger Kristian Wahlbeck, utvecklingschef för Föreningen för mental hälsa i Finland

- I praktiken hördes användarna först efter att beslutet hade fattats. Först då kallades föreningarna till några möten, avslöjar Wahlbeck.

Det är inte första gången stadens hälsovårdsproffs väljer att inte samarbeta med tredje sektorns experter på psykisk ohälsa. Som ett exempel kan nämnas den krishjälp som Föreningen för mental hälsa erbjuder personer som försökt begå självmord.

- Vi har väldigt svårt att få igång ett samarbete med polikliniken på Haartmanska sjukhuset när de inte ens vill berätta för sina patienter att vi erbjuder den här sortens krishjälp, säger Wahlbeck uppgivet.

Inget nytt under solen

Att proffshälsovården inte vill ta hjälp av tredje sektorn är inget nytt. Det säger Miivi Selin-Patel, verksamhetsledare på Psykosociala föreningen Sympati rf.

Föreningens fokus ligger på svenskspråkigt kamratstöd till både patienter i psykvården och deras anhöriga

- De har alltid haft problem med att lyssna på tredje sektorn och erfarenhetsexperterna, det vill säga de som i första hand kan berätta om hur vården känns, säger Selin-Patel.

Hon får medhåll av Kristian Wahlbeck.

- Jag tror att det beror på en föråldrad syn där man som expert vet hur saker och ting ska ordnas. Det är en förlegad attityd där man inte respekterar användarnas egen expertis och erfarenheter kring den egna sjukdomen.

Läs även: Psykjouren vid Aurora stängs och "Helsingfors borde överlåta psykjouren för att garantera svensk vård"

Mer om ämnet på Yle Arenan