Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Föräldrar kräver att barnens skoldag börjar senare - åtta är för tidigt

Från 2015
Uppdaterad 30.01.2015 10:54.
Skolgård
Bildtext Hit till skolbyggnaden på Backåkersvägen 19 i Haga ska eleverna från Drumsö ta sig nästa höst.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Drumsöföräldrar kräver att skoldagen inleds senare än klockan åtta. Strulet kring renoveringen av Svenska Normallyceum har lett till att exilen i Haga pågår längre än väntat.

- Jag tycker att man borde utreda om skoldagen kan börja senare än klockan åtta när den så kallade närskolan för dem som bor i de södra stadsdelarna eller på Drumsö ligger i Haga. Skoldagen kan börja halv nio eftersom jag antar att klockan nio är för sent. En halvtimme på morgonen är ganska mycket och har en stor betydelse, säger Wivi-Ann Wagello-Sjölund, vars dotter nu går i Lönkan vid Tölö torg men nästa höst ska ta sig till Haga.

En halvtimme på morgonen är ganska mycket och har en stor betydelse.

Från och med nästa höst kommer högstadiet Svenska Normallyceum, eller Norsen som skolan också kallas, och högstadiet Lönkan att vara inhysta i en skolbyggnad på Backåkersvägen 19 i Haga. Norseneleverna går redan nu i skola i Haga, men får sällskap av Lönkaneleverna nästa höst då Norsen och Lönkan slås samman.

Skolans riktiga adress är Unionsgatan i centrum av Helsingfors där Norsen ligger, men eftersom renoveringen av Norsen skjuts upp tvingas skoleleverna sannolikt vara i Haga till och med slutet av 2016.

Renoveringen av skolan har fortfarande inte börjat eftersom den ser ut att bli dyrare än beräknat och stadens lokalcentral måste be om tilläggsanslag.

Sucksdorff suckar över tidig väckning

Wagello-Sjölund säger att resan från hemmet på Drumsö till Haga räcker 45 minuter till en timme och då bor de rätt nära Drumsö bro. Bor man längre bort på Drumsö räcker skolresan längre.

- Jag tror att de flesta föräldrar på Drumsö vill att saken diskuteras för att se om det går att skjuta upp skolstarten.

Hon säger att hennes dotter knappast skulle ha något emot att gå senare till skolan.

När jag själv gick i gymnasiet kom jag på eftermiddagen inte längre i håg vad jag hade haft för lektioner på morgonen eftersom jag då varit helt frånvarande.

- Hon är helt urlycklig kvällen före då hon inte måste vara i skolan klockan åtta nästa morgon. Hon lyser upp kvällen innan och nu går hon bara i Lönkan vid Tölö torg och startar halv åtta från Drumsö. Jag tror inte hon skulle vara särskilt ledsen över att inte behöva börja skolan klockan åtta när hon ska till Haga och skolresan räcker omkring en halvtimme längre.

Susanna Sucksdorffs dotter börjar högstadiet hösten 2016 och hon verkar nu också tvingas inleda sin högstadietid i Haga.

- Det är inte långt från Drumsö till Haga, men barnen måste byta färdmedel åtminstone en gång och kanske till och med två. Därmed måste de starta hemifrån redan klockan 7, säger Sucksdorff, som bor i Hallonäs på Drumsö.

Hon anser att skolan gott kan börja klockan nio.

- Det skulle vara mycket bättre. Speciellt för tonåringar är det tungt att stiga tidigt upp. När jag själv gick i gymnasiet kom jag på eftermiddagen inte längre i håg vad jag hade haft för lektioner på morgonen eftersom jag då varit helt frånvarande, säger Sucksdorff.

Rektor: Föräldrarna ser inte hela bilden

Wagello-Sjölund var på ett möte om höstens skolstart och då kom frågan om inte skoldagen kan börja senare upp.

Ann-Britt Bonns är rektor för "nya" Norsen då grundskolornas årksurser 7-9 i Norsen och Lönkan slås ihop.
Bildtext Ann-Britt Bonns är rektor för det nya högstadiet som består av Lönkan och Norsen.
Bild: Yle / Ted Urho

- Vi fick då som svar att det redan hade utretts i och med att Norsen och Brändö gymnasium flyttade till Haga i höstas. Det är inte möjligt att skjuta upp skolstarten på grund av matbespisningen, sades det. Det låter väldigt byråkratiskt och överlag äter skoleleverna väldigt tidigt och jag tycker att man bra kan äta senare.

Rektorn för det nya högstadiet, som består av Lönkan och Norsen, Ann-Britt Bonns säger att matrasten nu inleds före klockan 11 eftersom skoldagen inleds så tidigt och flera elever inte ens äter morgonmål före de far till skolan.

Bonns påpekar också att en senare skolstart leder till att den sista lektionen slutar senare.

- Nu slutar den sista lektionen tjugo i fyra och eleverna har själva sagt att de inte vill sluta senare än det eftersom de redan då är ganska trötta. Det andra problemet handlar om att vi inte är ensamma i skolhuset. Från hösten delar Norsen och Lönkans högstadium byggnaden med ett finskt bildkonstgymnasium. Vi har hållit möten och funderat hur vi ska få det att gå ihop och bildkonstgymnasiet har sina egna samarbetspartners som också ska passa in i helheten, säger Bonns.

Anser du att föräldrarna ställer orimliga krav?

- Jag förstår att de vill ändra på det hela, men de ser inte alla bitar och hur allting hänger ihop. Vi måste samarbeta för att också den andra skolan ska finnas i samma byggnad, säger Bonns.

Läs också:

Norseneleverna får återvända först 2017
”Försenad Norsenrenovering är inte vårt fel”
Uppskjuten renovering av Norsen drabbar också andra skolor
Renoveringen av Norsen skjuts upp - SFP chockat