Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Att rädda livet på en vän

Från 2015
Uppdaterad 29.01.2015 15:50.
Joni Luomanen och Heikki Häkkinen
Bildtext Joni Luomanen och Heikki Häkkinen reste till Thailand för att rädda livet på sin vän.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Joni Luomanen och Heikki Häkkinen reste till Thailand för att rädda sin alkoholiserade vän som tappat både gångförmågan och kontakten med den yttre världen. Allt fångades på film, och nu har deras dokumentär Hymyjen maa premiär.

Det var inte meningen att Jonis och Heikkis resa skulle bli en dokumentär, men några dagar efter att de tog beslutet att resa till Thailand såg de potentialen i historien.

De hade haft en del koll på hur det gick för deras kompis Tuomas som bodde i Thailand, eftersom han hade hört av sig någon gång ibland. De fick ändå en chock när de såg en video av honom som laddats upp på Youtube.

- Då såg vi rent konkret att han verkligen var illa däran, säger Heikki.

Tuomas hade bott i Thailand i tio år tillsammans med sin fru och deras barn, men alkoholismen hade gjort att han förlorat dem alla. Efter det hade problemen förvärrats och på videon som Heikki och Joni såg på Youtube kunde han inte längre gå. Istället satt han på gatan och tiggde pengar.

- Spriten han drack var väldigt dålig, och den hade påverkat hans nervsystem och gjort honom lam. Han hade också förlorat mycket i vikt och såg ut som ett benrangel, säger Heikki.

Hittade honom med hjälp av byborna

När Heikki och Joni tog beslutet att åka till Thailand hade de ingen aning om var Tuomas befann sig.

- Vi fick mycket hjälp via thaiforum på nätet, och där fick vi reda på var han senast setts till. När vi kom till byn där han befann sig frågade vi runt. Trots språkmuren hittade vi honom, med hjälp av lokalbefolkningen, säger Joni.

Det var en mycket känslosam situation när de mötte Tuomas för första gången och såg honom ligga smutsig på gatan. Han verkade inte alls förstå vad som pågick.

- Tuomas har senare sagt att han inte minns något av resan hem till Finland, säger Heikki.

De lyfte upp Tuomas och förde honom till ett sjukhus där han genast fick vård. Heikki och Joni köpte nya kläder åt honom och tvättade honom. De hade också fått order om att inte ta bort all sprit från Tuomas, eftersom kroppen då kunnat få en chock.

- Vi delade upp små portioner med alkohol åt honom. Sedan satte vi honom i en rullstol och åkte till flygplatsen, säger Heikki.

Tillbaka i Thailand

Väl hemma fick Tuomas mer vård, och hjälp med att sluta dricka alkohol. Under ett år gick han på regelbunden rehabilitering, och sedan fick han förtidspension. Nu bor han i Thailand igen.

Fastän historien slutar med att Tuomas än en gång åker tillbaka till platsen där hans liv förstördes, tvekar inte Heikki och Joni när vi frågar ifall de skulle göra om allt på nytt om så krävdes.

- Jo, det är klart. Men när man insjuknat i alkoholism slutar de anhörigas metoder att hjälpa i något skede. Vi gjorde allt vi kunde, men sedan krävdes professionell hjälp, säger Heikki.

Hymyjen maa har premiär på dokumentärfilmfestivalen Docpoint i Helsingfors i kväll.
Här kan du läsa mer om filmen.

Mer om ämnet på Yle Arenan