Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Rasism stöter bort potentiell arbetskraft"

Från 2015
Uppdaterad 29.01.2015 20:17.
tarja filatov, arto satonen, kimmo tiilikainen
Bildtext Arto Satonen, Tarja Filatov och Kimmo Tiilikainen på EVA:s pressinfo på torsdagen.
Bild: Lehtikuva

Riksdagsledamöter som Yle Nyheter talat med håller med om att Finland behöver invandring, speciellt arbetsbetingad sådan. Enligt Tarja Filatov (SDP) finns det skadlig främlingsfientlighet i Finland, som stöter bort tänkbar arbetskraft.

En färsk rapport från Näringslivets delegation EVA hävdar att invandringen till Finland måste öka avsevärt, för att vi inte ska hotas av en fortsatt för låg sysselsättning.

Mängden människor som arbetar minskar hela tiden kraftigt i Finland, och invandringen borde därför enligt studien öka från 18 000 till 34 000 invandrare per år.

Här och nu lider vi av brist på arbetsplatser, men i och med stora pensioneringar inom 10-15 år behövs det invandring, anser Socialdemokraternas Tarja Filatov. Men hon ser att det finns rasism i Finland, som förhindrar landets framgång.

- Jag känner andra generationens invandrare som kan finska, har bott här och utbildat sig här, men som planerar att flytta bort på grund av den ångestladdade atmosfären, säger Filatov.

Finland måste vara ett land som det är bra att bo och leva i, säger Filatov. De negativa inställningarna och till och med hatbeteendet som finns är enligt Filatov faktorer som stöter bort människor.

- Vill vi ha sådan yrkeskunnig arbetskraft på vissa sektorer som inte finns i Finland, måste vi kunna behandla människor ordentligt, säger Filatov.

"Förundrar mig över logiken och motiven"

Sannfinländaren Jari Lindström är däremot inne på en annan linje än EVA-rapporten. Han håller inte med om att Finland inte klarar sig utan mer invandring.

- Jag håller med om att finländska arbetslösa är svårsysselsatta, men just de problemen ska man satsa på att lösa.

De finländska arbetslösa ska prioriteras först, säger Lindström.

Vad tror du om att fler invandrare för med sig fler arbetsplatser?

- Det köper jag inte, jag förundrar mig över logiken och de bakomliggande motiven. Vill man driva ner lönerna? Det accepterar jag inte.

"Arbetsplatser i första hand"

Att det speciellt behövs arbetskraftsinvandring är Centerns Kimmo Tiilikainen och Samlingspartiets Arto Satonen eniga om. Tiilikainen poängterar ändå primärt behovet av arbetsplatser.

- I första hand har vi ett behov av arbetsplatser. Men på lång sikt blir vår egen befolkning äldre och om vi ska upprätthålla välfärden så behöver vi arbetsbetingad invandring, säger Tiilikainen.

Bakgrundstanken här är att större invandring för med sig fler arbetsplatser, vad tror du om det?

- Först måste arbetsplatserna finnas, först sedan arbetstagarna, säger Tiilikainen.

I fall stämningen är aktiv och om den ekonomiska tillväxten kommer igång, finns det arbetsplatser i Finland både för finländare och för invandrare, konstaterar Tiilikainen.

Om ekonomin växer och det föds nya arbetsplatser så får arbetslösa jobb, och då flyttar man också till Finland efter arbete. De här sakerna utesluter inte varandra, säger Tiilikainen.

- Som bäst råder det också brist på utländsk arbetskraft inom många branscher trots att den finländska arbetslösheten är hög, säger Satonen. Man måste i första hand försöka sänka den inhemska arbetslösheten, konstaterar han.

Prövningen av tillgången på arbetskraft, som för tillfället reglerar arbetskraftsrekrytering från utsidan av EU- och EES-området, skulle Satonen slopa.

Arto Satonen, Jari Lindström, Tarja Filatov och Kimmo Tiilikainen intervjuades av Patrik Schauman.

Läs också:
EVA-rapport: Finland klarar sig inte utan invandring

Diskussion om artikeln