Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands vita guld?

Från 2015
Mjölk
Bild: BananaStock Ltd.

Marknaden för mjölk drar dåligt för tillfället. Det beror både på handelshindren till Ryssland, men också på en större global produktion och mindre efterfrågan. I fall mjölken kan förädlas kan finländska mejeriprodukter bli en kommande exportframgång.

På Arlas fabrik i Söderkulla i Sibbo, sitter ett gäng damer i laboratorierockar och provsmakar nya, tillsvidare hemliga kvargprodukter. I höst ska de finnas i affärerna, bara man lyckas välja ut de sorter man tror kan bli försäljningsframgångar.

- Jag tänker först bara på den finska marknaden, och om något lyckas här kan det också gå att sälja på andra ställen, säger Tytti Lotta Ojala, som är konceptutvecklare på Arla.

"Ta vara på trender och exportera dem"

Arla har sedan en tid exporterat proteinkvarg till den brittiska marknaden, då de lyckades hoppa på en trend som redan en tid utvecklats i Finland.

- Man måste göra något annorlunda. Och om man ser en trend som håller på att utvecklas här, finns det chanser att föra den vidare. Vi är föregångare inom hälsosam kost och speciellt inom mejeriprodukter har vi kommit långt. Det är ganska tacksamt att jobba med de här frågorna i Finland, säger Ojala.

Hon anser att finländska exportföretag dels måste tro starkare på sig själv, men samtidigt inte får ha en övertro till enbart en bra produkt.

- Det är bara hälften av konceptet. Man måste tro på sin produkt och dessutom ha ett starkt varumärke där själva förpackningen har en verkligt stor betydelse, säger hon.

Frihandel kan ge draghjälp

På Svenska lantbruksproducenters centralförbund, SLC, är man också övertygade om att det finns en internationell beställning på finländska mejeriprodukter.

- Vi måste se både på närområdena som våra grannländer, men också övriga Europa. Färskvaror kan inte transporteras så långt, men det finns ändå möjligheter med en del produkter också längre bort, som i Kina och USA, säger Johan Åberg som är tf. verksamhetsledare på SLC.

Just nu är en finländsk delegation i Kina för att marknadsföra finländska livsmedel och på sikt tror Åberg att efterfrågan på längre förädlade livsmedel växer där.

- Men exempelvis Valio har redan i dag ett starkt fäste i USA och vi hoppas att frihandelsavtalet mellan USA och EU ska leda till goda möjligheter framför allt handeln med för mejeriprodukter i USA, säger Åberg.

Trenden svänger

Läget just nu ser aningen dystert ut för de finländska mjölkbönderna.

Johan Åberg vid SLC är ändå övertygad om att läget på sikt förbättras till följd av en ökande efterfrågan och återupptagna handelsrelationer med Ryssland.

Diskussion om artikeln