Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Candide i blå peruk

Från 2015
Uppdaterad 03.02.2015 11:06.
Mia Heikkinen och Ville Salonen som Cunegonde och Candide
Bild: Vasa Opera/ Vaasan Kaupunginteatteri/Kuvaaja Jyrki Tervo

I Vasa har Leonard Bernsteins "Candide" haft Finlandspremiär, i regi av en uppsluppen Jorma Uotinen. I en vit låda har han och scenografen Maria Antman släppt fantasin fri. Här får vi se solister i spretiga eller tilltufsade blå, gröna och rosa peruker, korister med hattar i form av Eiffeltorn och ensemblens dansare som spelar upp ett skuggkrig i Westfalen.

Kulturmagasinet: Bernsteins Candide på Vasa Opera

13:51

Finlandspremiär

Hos publiken finns en fascination och ett intresse, eftersom Leonard Bernsteins "Candide" är ett verk som inte uppförts tidigare i Finland.

-Det har också varit en uppsättning där alla bitar lätt fallit på plats, säger Vasa Operas konstnärliga direktör Annika Wester, och det syns.

Ny energi med Jorma

Jorma Uotinen gjorde ifjol koreografi till operans uppsättning av "Läderlappen" och när Annika Wester märkte hur han arbetade, frågade hon om han ville regissera "Candide". Jorma ser aldrig några problem, säger Annika Wester, han bara löser allt, det var en underbar upplevelse att arbeta med honom.

-Vår kör består av amatörsångare med heldagsjobb. Sen har vi professionella solister och orkester, som i den här uppsättningen leds av Anna-Maria Helsing. Även om det är en rikedom, är det inte alltid det lättaste att kombinera dessa element. Sedan ska man se till att alla får ut något ur processen - och få alla att överträffa sig själv och snöra ihop det till en bra produkt. Jorma har varit en energikick och en sol i det här sammanhanget, säger Annika Wester.

Jorma Uotinens hand syns tydligt genom hela föreställningen. Han har satt avtryck i mimik och rörelser. Allt är stiligt och andas precision. Här finns också en humor som andas Uotinen.

Vasa Opera en språngbräda ut i världen

Viktigt för Vasa Operas konstnärliga direktör Annika Wester är också att stöda lokala sångare, både unga och äldre.

-Speciellt för unga sångare som är fem före att ge sig ut i världen är arbetet här en unik process, att i lugn och ro arbeta med regissör och pianist under en ganska lång period. De två senaste produktionerna haft unga österbottniska sångare med. Den här gången ser vi Ulrica Berg i sin första operaroll, säger Annika Wester.

Mer om ämnet på Yle Arenan