Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Paret Portin mot legendariska terränger

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Fredric och Laura Portin flyttar till legendarisk förening - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nu har orienterarparet Fredric och Laura Portin lämnat Finland bakom sig och styrt flyttlasset mot Norge. Där ska de träna och tävla i världens kanske bästa orienteringsförening Halden SK – och samtidigt förverkliga några av sina drömmar.

Ett spännande äventyr har börjat. På torsdagskvällen tog Laura och Fredric Portin båten över till Sverige och fortsatte sedan därifrån med bil över till sydöstra Norge och den lilla staden Halden – och den stora stoltheten Halden SK.

– Det blir underbart att åka iväg. Vi får äntligen förverkliga en långvarig dröm, berättar Laura och Fredric tillägger att de drömt om en flytt utomlands ända sedan de blev tillsammans.

– Och att få springa för Halden SK är någonting jag inte trodde jag skulle göra när jag var 10–12 år och såg dem i Jukola på den tiden de vann nästan varje år. Ända sedan dess har det varit en dröm att själv vara där. Det är en legendarisk plats för orienterare, säger Fredric.

Amelie Portin, Fredric och Laura Portins barn, 5 månader, januari 2015.
Bildtext Lilla Amelie får sällskap av flera andra orienterarbabyn i Halden.
Bild: Yle

Halden hörde sig för till landslagsorienteraren Fredric Portin redan för ett par år sedan och nu blev en flytt slutligen aktuellt. Tidpunkten var optimal då dottern Amelie är fem månader gammal.

– Det lönar sig att flytta nu. Amelie har inte ännu några vänner som hon lämnar efter sig och många i Halden har också babyn så hon kommer istället att få kompisar där. Hon kommer säkert att trivas, tror mamma.

Trefaldig världsmästare bor några hundra meter ifrån

Halden ses av många som världens bästa orienteringsförening. Ingen annan har fostrat lika många individuella världsmästare och klubben har ett ypperligt rykte.

Det speciella med föreningen är att i princip alla orienterare bor nära varandra, vilket gör det enkelt att ordna till exempel gemensamma träningar.

– Det var en väldigt viktig aspekt för oss, menar Fredric. Till exempel kan jag träna tillsammans med en världsmästare som Olav Lundanes som bor bara några hundra meter ifrån oss. Det kommer att vara något som gynnar både mig och Laura.

Fredric Portin, Paimion Rasti
Bildtext Fredric Portins viktigaste tävling i år är VM i Skottland.
Bild: SSL/Pirjo Valtanen

Säsongen 2012 var Fredric Portin, 25, landets bästa herrorienterare och löpte bland annat in på en 14:e plats i VM. Men de två senaste åren har till stort förstörts av skador och flytten ska nu hjälpa honom ta det sista avgörande steget in i den absoluta världseliten.

– Jag vill få lite större skärpa på alla områden. Att få upp självförtroendet så man vågar tro på att man faktiskt kan lyckas och sedan kunna prestera på allra högsta nivå när det verkligen gäller. Jag känner att jag har mycket att lära mig av de gamla rävarna.

Att VM-tävlingarna 2016 går av stapeln i svenska Strömstad var också en orsak till flytten. Strömstad ligger nämligen endast ca 30 kilometer söder om Halden på andra sidan gränsen.

– Jag missade hemma-VM i Vuokatti på grund av mina knäproblem och det var väldigt tungt. Men jag hoppas få uppleva lite samma nu istället, när vi ändå hinner vara där i 1,5 år före tävlingarna, så det blir som ett andra hemma-VM.

Nya färger, gamla hemmaskogar

Fredric Portin kommer åtminstone till en början vid sidan om idrotten att jobba med ett skolprojekt där han hjälper lärare skapa intressant orienteringsundervisning, och därtill ska han uppdatera kartor. Modersmålsstudierna vid Åbo Akademi ligger för stunden på is.

Laura Portin, utbildad jurist, är moderskapsledig fram till juni och ska sedan försöka hitta jobb. Också hon har ett par FM-medaljer på orienteringsmeritlistan och hon gör nu comeback till tävlingsterrängen.

Fredric och Laura Portin med Amelie, 5 månader, januari 2015.
Bild: Yle

– Jag ska träna helt på allvar igen. Förra året var ett mammaår och året före det ett skadeår, men nu har jag igen tränat på i några månader helt för fullt, berättar Laura.

Hon siktar på att finnas med i Haldens förstalag till exempel i Tiomila – men det är en annan budkavle som ligger speciellt varmt om hjärtat för paret Portin i år.

Jukolakavlen avgörs nämligen i Pemar i juni och deras tidigare klubb Paimion Rasti står i egenskap av arrangörsförening vid sidan om själva tävlingen. Men när Portin nu flyttat till Halden finns inga hinder för en medverkan.

– Det ska bli lite speciellt, ler Fredric. Det är klart att varje finländsk orienterare drömmer om att vinna Jukola, så varför inte i Haldens färger. Det skulle vara ytterligare en dröm som skulle gå i uppfyllelse.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Hela intervjun med Fredric och Laura Portin (och Amelie) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln