Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rekordmånga unga blir företagare

Från 2015
Uppdaterad 30.01.2015 15:09.
Unga österbottningar vågar satsa på företagande.
Bildtext Sabina Snellman trivs som privatföretagare.

I Jakobstadsregionen var 56 procent av de som grundade nya företag förra året under 30 år gamla. Ett rekordstort antal, säger företagsrådgivare Sanna Kankaanpää på Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia.

En av dem är 25-åringa Sabina Snellman som öppnat en affär för barnkläder i Jakobstad.

Medan allt fler företag i landet läggs ner så vågar de unga i Jakobstadsregionen bli egenföretagare. Sanna Kankaanpää säger att ungdomarna är drifitiga och att andra stadiets utbildningar utgör en grogrund för entreprenörskap.

- Vi har Optima, Novia och Yrkesakademin som utbildar unga här i stan. Och det är just inom de branscherna som företagen föds, både genom nystartade företag och generationsväxling. De unga har stor kunskap och företagande lärs också ut inom utbildningen, säger Kankaanpää.

Svårare att hitta finansiering

-De unga som blir företagare är inte rädda för att arbeta, och de är väldigt duktiga, säger Kankaanpää som i sitt arbete på Concordia ger råd till nya entreprenörer.

Främst behöver de unga företagarna hjälp med hur de ska ordna finansiering och gå till väga med marknadsföring och budgetering. Det har blivit svårare att få lån och därför startar många unga serviceföretag som inte kräver en så stor ekonomisk insats.

- Men även hyror för butikslokaler är höga och det krävs ordentlig försäljning för att få det hela att gå runt, säger Kankaanpää.

Sabina Snellman grundade sitt företag tillsammans med två andra.

-Det var skönt att inte behöva ta hela ekonomiska risken själv. De två delägarna driver egna företag sen tidigare och deras erfarenhet är bra att ha, säger Snellman.

Innan hon öppnade butik sålde hon barnkläder genom hemförsäljning.

-Jag hann känna mig för och det kändes tryggare att veta att det finns en efterfrågan. Här i stan finns det bara större klädkedjor som säljer barnkläder, jag erbjuder lite annorlunda kläer. märken som inte heller finns i Karleby.

Jarl Sundqvist är direktör för Österbottens handelskammare. Han säger att det stora antalet unga företagare i Jakobstads regionen är markant och liksom när det gäller den ekonomiska utvecklingen i övrigt så går det lite bättre i Österbotten än i resten av landet.

- I Österbotten överlever också flera företag än i övriga landet, säger Jarl Sundqvist.

Sundqvist säger att nyföretagarcentralerna och startpengen är avgörande för unga företagare. För att trygga företagsamhet och export som ska ge välfärd i framtiden är bra vägar, järnväg, hamnar och flygförbindelse avgörande.

Företagande som livsstil

Sanna Kankaanpää säger att det är unga Pedersörebor och Nykarlebybor som är mest benägna att bli entreprenörer. Många av de nya företagarna kommer själva från företagarfamiljer.

-Vi brukar skoja om att det måste vara något i vattnet. Men de unga från landsbygden har ofta arbetat hemmavid och utbildar sig vid Optima eller Lannäslund. De kan serva fordon och svetsa och är mångkunniga, ofta är deras föräldrar företagare, säger Kankaanpää.

Och Sabina Snellman kommer från Pedersöre och hennes föräldrar har jordbruk. Hon arbetar långa dagar och efter stängning håller hon också VIP-kvällar för inbjudna sällskap.

-Det är ett bra koncept som jag vill fortsätta med. Men det skulle vara svårt att jobba så här om jag hade barn som ska hämtas från dagis. Men jag vill fortsätta som företagare, det passar mig. Och jag tror att min butik behövs här i stan. Det är lite av en livsstil, säger Sabina Snellman.