Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finska barn som sover i papplådor BBC:s alla tiders klickmonster

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Låda i paff som innehåller moderskapsförpackningen
Bild: Lehtikuva

Artikeln om finländska småbarn som sover i papplådor som publicerades på BBC:s hemsida i juni 2013 lär vara BBC:s mest delade nyhet någonsin.

I artikeln beskrivs hur finländarna låter sina småbarn sova i mammalådan som är gjord av kartong. I nyhetsartikeln förvånas man över att en kartonglåda är den första sängen för majoriteten av de finländska barnen.

Artikeln har lästs tio miljoner gånger under 20 månaders tid och på onsdagen ska den ha blivit den första nyheten på 17 år som delats över en miljon gånger i sociala medier eller per e-post.

Trots att artikeln har över ett år på nacken, läses den fortfarande. Under den senaste veckan har den till exempel haft tre miljoner läsare.

Jämlikhet intresserar

I en färsk artikel grubblar det brittiska rundradiobolaget på orsaken till att artikeln blivit så populär. BBC konstaterar, att det i sig inte finns någon nyhet i moderskapsföpackningarna, som delats ut sedan år 1937. Det är ändå en nyhet för de flesta som bor utanför Finland.

BBC konstaterar att artikelns rubrik "Why Finnish babies sleep in cardboard boxes" (Varför finländska babyn sover i papplådor) säkert kan ha spelat in. Den kan få en del läsare att tänka att man avslöjat en verkligt konstig finländsk egenhet. Läsarna kan också få upp för ögonen för jämlikhetstanken som genomsyrar artikeln: mammalådan är den första sängen för de flesta finländska barnen, oberoende av familjens sociala status.

Artikeln har haft tre popularitetstoppar sedan den publicerades år 2013. BBC misstänker att det här beror på att de som från början inte varit intresserade senare blivit det. Det här kan bero på att babyfrågor blivit aktuella för de här människorna.

Alfred Hermida vid University of British Columbia, som forskat i fenomen kring delningar på sociala medier, säger att det inte går att förutspå vilka artiklar som kommer att bli hittar på sociala medier. I det här fallet tror han att artikeln appellerat i synnerhet till läsare som har barn, och 24-34 är aktiva i sociala medier.

Yle uutiset

Diskussion om artikeln