Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Tjälen bjussar på gratis arbetskraft i trädgården

Från 2015
Uppdaterad 01.03.2020 10:56.
en bänk i en snötäckt trädgård
Bildtext Trädgård i vinterdvala
Bild: Yle

Det är med avund i blicken jag tittar på engelska trädgårdsprogram eller läser om prunkande trädgårdar i södra Sverige. Är det galenskap att försöka odla någonting på nordligare breddgrader? Är det som att slåss mot väderkvarnar?

Men tänk att det finns fördelar med vårt nordliga klimat och det finns också knep för hur man får saker att växa även om omständigheterna inte är de gynnsammaste.

Skyddande snötäcke

Ett tjockt snötäcke gör att plantorna inte fryser bort på vintern. Det ligger som ett täcke över mullbänkarna och skyddar mot sträng kyla och uttorkning.

Tjälen

Tjälen brukar inte ses med blida ögon av bilister och gårdsägare, för då tjälen går ur marken på vårarna brukar det ofta uppstå gropar i vägarna och sprickor i asfalten. Tjälen rör om och vänder på marken.

För en trädgårdsägare är det här en fördel eftersom trädgårdsmyllan ändå ska vändas på vårarna. Tjälen är gratis arbetskraft då den luftar jorden på vårarna. Låt vara att den inte gör hela jobbet, men det är en hjälp på vägen.

Frystorkning

Det finns förstås försvårande omständigheter. Om det är en snöfattig vinter kan växterna frystorka. Det innebär att solen värmer de kala grenarna och vätska avdunstar. Men även vinden ger samma negativa effekt fastän det är molnigt.

Då marken är frusen kan växten inte ta upp vatten med rötterna och växten torkar. Tjälen är bra för att hålla sorkarna borta. Om det finns snö men inte tjäle trivs vattensorkar.

En som kan knepen i ett nordligt klimat är trädgårdsmästaren Leif Blomqvist som har en plantskola i Lepplax i Österbotten. Upphöja växtbäddarna gör att man det inte blir för vått och att mullen blir luftigare.

Vinn en växtzon med upphöjda växtbäddar

Ett gammalt talesätt säger att man vinner en växtzon genom upphöjda växtbäddar.

Leif Blomqvist
Bildtext Trädgårdsmästare Leif Blomqvist.
Bild: Yle

Ju längre norrut man kommer desto attraktivare blir det att försöka skapa gynnsamma omständigheter. Ett annat sätt att få upp värmesumman och förlänga växtperioden är att sätta upp ett skyddande staket.

Om man målar staketet i mörk färg bildas ett mikroklimat som gör att växterna hinner mogna. Värmesumman stiger då staketet reflekterar värme. En mur är också bra i samma syften för den avger värme även på natten.

På andra språk