Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stefan Paavola: En konkret insats för Borgå bb

Från 2015
Uppdaterad 02.02.2015 06:38.
Stefan Paavola arbetar för Svenska Yle - Radio Vega Östnyland
Bild: Yle/Bettina Aspfors

Det är lätt att stå på torget och klaga eller skriva insändare och delta i demonstrationer. Jag har gjort mitt för det som egentligen krävs för att Borgå bb skall få bli kvar. Som 53-åring ska jag bli pappa! Beräknad tid tredje februari.

Livet är lustigt. Då man tror att de flesta tåg har gått och man förbereder sig för ett stillsamt liv på livets höstsida händer det. Den nya partnern är gravid. Nu gäller det att hålla sig i skick. Det blir en förlust för barerna i staden.

Från panik till lycka

När jag fick veta om det blev jag panikslagen. Tänkte rymma till Brasilien och grunda en bar där. Men efter en stund kom jag på andra tankar. Jag är mer än fäst vid den blivande mamman och den lilla har all rätt till en far. Dessutom blir det farfarperspektiv för lillen på köpet. Livet har blivit meningsfullt för mig.

Det är slutflummat och dags att bli fullvuxen.

Funderar inte mera på vilken gitarr man borde köpa. Eller vad som ska skaffas till båten? Nej, nu går tankarna i andra banor. Hemma väntar spjälsängen, barnvagnen och de otroligt rörande söta plaggen. Hur kan vantar och sockor vara så små?

Borgå känns tryggt

Som blivande förälder känner jag mig väl omhändertagen av Borgå. Första besöket till rådgivningen var spännande. Enligt kroppsspråket var nog rådgivningstanten lite förvånad över att farföräldern var med. Nu har hon vant sig och frågar varje gång hur pappa mår.

En del kurser har man fått vara med om. Det har handlat om babyhantering, babytandvård, relationslära för föräldrarna och så vidare. Kan också notera att de övriga blivande papporna verkar vara väldigt unga. Kommer de att klara av ansvaret?

Pedofilmisstänkt?

När man har köpt en ny bil blir man förvånad över hur många likadana bilar det finns i omgivningen. Samma gäller det här med barn. Det finns massor, massor med rörande, söta, vackra, oskyldiga, härliga små bebisar.

Tidigare upplevde jag dem mest som störande, om jag ens lade märke till dem. I simhallen är det massor med pappor som är där med sina små godingar. Kan inte låta bli att stirra på dem. Får akta mig för att inte stirra för mycket. Det kan ju verka konstigt att en sådan här gubbe är så intresserad.

Hoppas allt går bra

Den starkaste tanken för tillfället är hoppet om att allt skall gå bra och att den lilla är frisk. Vi karlar kan också vara lite gravida. Jag är mer gråtmild och mer känslig än någonsin förr. Det krävs inte mycket för att ögonen blir fuktiga. Ett söt katt, fåglar som kvittrar eller ett lyckligt slut på en löjlig film.

Sover också mycket med den blivande mamman. Har inte sovit så gott sedan tonåren. Känner också lite av driften av att “bygga bo”. En högre inkomst skulle betyda ett större och bekvämare hem för oss och lillen. En massa saker har blivit annorlunda och en massa kommer att bli annorlunda.

Men min insats för bevarandet av Borgå bb är ostridbar. Om bb nånsin tas ifrån oss tappar jag en gnutta tro på demokratin.

Stefan Paavola jobbar som ljudtekniker på Yle Östnyland. Han kommer regelbundet att skriva kolumner om sitt första år som far