Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Elbilen fick tyst på fredagssnackarna

Från 2015
Uppdaterad 08.05.2017 15:59.
Fredagssnack - Spela upp på Arenan

Det är inte varje fredag som en fredagssnackare får en möjlighet att diskutera sig själv. Den möjligheten fick Ulrica Isaksson eftersom hon är konsulatsekreterare. Isaksson och Ilse Klockars hade många idéer om fredagens ämnen. Det var bara elbilarna som fick dem att bli tysta. Men bara en liten stund.

Ulrica Isaksson jobbar som enhetsassistent på Yrkeshögskolan Novia, men hon är också konsulatsekreterare för Sveriges konsulat.
Konsulatet har flyttat från Elverket i centrum av Ekenäs till Yrkeshögskolan Novias lokaler.

- Jag jobbar mest med mitt vanliga jobb, det här är inte betungande, utan ett hedersuppdrag. Jag gör praktiska grejer så som att lämna ut pass. Jag har lämnat över två stycken redan.

Isaksson säger att de svenska medborgarna anser att konsulatet i Raseborg behövs. Annars måste de till exempel hämta sina pass på ambassaden i Helsingfors.

Ilse Klockars, Hangö stads marknadsföringssekreterare, konstaterar att hon inte visste att det finns 18 svenska konsulat i Finland.

-Det är tydligen en service som Sverige vill ge.

Skeptiska snackare

Fredagssnackarna diskuterade också bolaget EPSI Finlands undersökning om kommunal service, där det visade sig att Hangöbor och raseborgare är väldigt missnöjda med den kommunala servicen.

Ilse Klockars är mycket skeptisk till undersökningen.

- Jag tror inte på resultatet. Jag har hört många som är nöjda med servicen, så jag tror inte att undersökningen på riktigt visar hur vi upplever servicen.

Klockars säger att hon nästan satte kaffet i halsen när hon läste Hangöpolitikern Mikael Kilpis kolumn i Hangötidningen 29.1.

- Kilpi skrev att det skulle ha varit drygt 30 personer från Hangö med i undersökningen. Jag vet inte var han fått uppgifterma, men jag tycker det är konstiga ingredienser i undersökningen.

Bättre information behövs

Klockars säger att kommunerna borde bli bättre på att informera om den service som finns.

- Där har kommunerna mycket att lära.

Ulrica Isaksson konstaterar att hon har så litet erfarenhet av kommunernas service, men att hon läst i media om den senaste tidens trubbel med bygglov i Raseborg.

- Det ser dramatiskt ut så här från sidan. Vi vill ju att företag ska etablera sig och det behövs flera skattebetalare, det är riktigt illa om man med det samma stöter på patrull då man vill bygga. Men jag tänker positivt och tror att allt kommer att börja löpa galant.

Varför ger folk negativa svar på sådana här frågor?

Ilse Klockars tror att den negativa känslan ligger på ytan.

- Men det finns service om man tänker efter och så måste man vara realist och inte ha för höga förväntningar.

Ulrica Isaksson har en känsla av att invånarna inte alltid vet vilken service som hör till kommunen. Därför vill Ilse Klockars att kommunernas information ska bli bättre.

- Och kommunerna tycker säkert att de informerar och informerar, men det måste de fortsätta med och inte tycka att de sagt det förut, säger Isaksson.

Planera livet med en elbil

Och så till elbilarna. Elbolaget Ekenäs Energi har installerat tre offentliga laddningspunkter för elbilar i Ekenäs centrum.

Tror ni på elbilar och att de är miljövänliga och bra att ha?

Det blir tyst i studion...

- Du borde ha tagit hit en teknikens underbarn, utbrister Ulrica Isaksson med ett skratt.

Men man får ju ha en känsla för saker och ting, eller hur? Och då känns allt bättre för fredagssnackarna:

- Jo, okej, det känns bra då jag kör förbi elstolparna i Ekenäs, säger Isaksson.

Men hon tänker inte köpa elbil.

- Jag vågar mig inte på något nytt, absolut inte.

Ilse Klockars säger att man måste planera sitt liv om man har elbil och ger ett exempel på en man som ville besöka Hangö.

- Han ville äta på restaurang och samtidigt ladda bilen, men det gick inte.

- Jag är en hård förespråkare av allt som sparar på miljön, förklarar Klockars, nuvarande bilar skulle också gå att göra miljövänligare, om man vill. Men det är mycket ekonomi och politik i det.

Effektivera!

Diskussion om artikeln