Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mona G fortfarande på G

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Mona Gustafsson, dansbandssångerska från Sverige
Bildtext Mona G är en av veckans nykomlingar

Dansbandssångerskan Mona G är still going strong efter över 40 år i branschen. Hennes senaste radiosingel Jag glömmer ej men jag går vidare röstades in på Danslistans sjunde plats. Som vanligt står Mona Gustafsson för både text och musik själv, vilket inte är helt vanligt bland dansbandsmusikerna.

Mona G har skrivit låtar sen unga år. Hennes alster har flera gånger åkt in på Svensktoppen. Också denhär gången är det en lugn ballad om kärlek, längtan och saknad.

Jag glömmer ej men jag går vidare har redan fått speltid i dansprogrammen i Sverige.

- Min bästa tid är egentligen nu, säger Mona Gustafsson. Jag slipper resandet, men får göra det jag helst vill, skriva låtar och spela och sjunga och möta min publik.

Började med pappa

Mona Gustafsson började redan som 15-åring som sångerska i hennes pappas band, som till en början hette Lill-Nickes.

Efter några år blev det namnbyte. Bandet fortsatte som Curt Jürgens och Mona fortsatte som bandets solist under hela 70-talet.

I början av 80-talet flyttade hon från Halland till Växsjö och anslöts till bandet Leif Bloms. Det blev hela 15 år tillsammans med bröderna Leif, Gert och Åke.

År 1995 lade bandet ner, men Mona Gustafsson ville fortsätta. Hennes eget band fick namnet Mona G:s orkester.

- Det var också den bästa tiden i mitt liv, åren 2000-2009 med fina grabbarna i Mona G:s, säger Gustafsson. Det finns många roliga minnen från den tiden.

Som låtskrivare skriver hon musik både till sig själv och till andra, och bland de mest kända låtarna finns bland annat Dej ska jag älska all min tid, som segrade i Hänts meloditävling 1992 när hon sjöng den med Leif Bloms.

Detta tillfälle blev historiskt då det var enda gången som vinnarlåten sjöngs och skrevs av samma person.

Mona Gustafsson har skrivit över 100 låtar, förutom till sig själv har hon skrivit låtar som spelats in av bland andra Thorleifs, Curt Haagers, Kikki Danielsson och Sandins.

En hård bransch.

- Visst får man kämpa. Ingenting är gratis. Det gäller att hålla rösten igång och leva sunt för att orka, säger Mona Gustafsson.

Hon utbildade sig till sömmerska en gång i tiden och intresset för mode sitter i.

- Underhållning ska vara fint både för örat och ögat, säger Gustafsson, som idag sjunger både danslåtar och country på allsånger, festivaler och för många äldre.

Nya singeln Jag glömmer ej men jag går vidare röstades in på Danslistan från utmanarplats. Veckans övriga nykomlingar är Roger Holmlund från Korsholm med River Boogie och norska Vagabond med Fem minutter i himmelen.

Häng också du med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Mer om ämnet på Yle Arenan