Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Milda vintrar är bra för elbolagen”

Från 2015
vinter
Bild: Yle

De onormalt varma vintrarna börjar vara normala vid det här läget. Elbolagen anpassar sig enligt det, säger vd Patrick Wackström vid Borgå Energi.

Bildtext Vd Patrick Wackström på Borgå Energi (arkivbild).
Bild: YLE/Hanna Sihlman

Vd Patrick Wackström vid Borgå Energi vill slå hål på myten om att det går bra för elbolagen då vintrarna är jättekalla.

– Hur tokigt det än låter så är milda vintrar bra för oss. Förr pratade man lite vilseledande om att det skulle vara bra för oss då det är kallt på vintern, men det stämmer inte riktigt heller, säger han.

Han säger att de förmånliga tarifferna bygger på att bolaget inte behöver köpa in så kallad toppvärme eller toppel.

– Fastän vi gör värmen själv betyder det att vi tyvärr gör det med hjälp av fossila bränslen om det är mycket kallt, och de är också dyrare.

Vad är ett normalt år?

Visst syns den milda vintern också i elförbrukningssiffrorna, men om man ser på 2013 och 2014 börjar den här vintern vara ganska normal. Frågan blir då vad som är ett normalt år.

År 2014 var 2 procent varmare än året innan, och 14 procent varmare än ett så kallat normalår, säger Wackström.

– Vi har varit förberedda och anpassat vår verksamhet till så kallade onormalt varma vintrar.

Störst tillväxt i Lovisa

Konkret syns den milda vintern i en minskad elförbrukning och en ökad värmeförbrukning.

Då vädret har varit två procent varmare har elförbrukningen sjunkit med 1,2 procent och värmeförbrukningen växer lite. I Borgå växte den med 0,3 procent och i Lovisa med 2,1 procent.

– Det har också att göra med att fjärrvärmen är ganska ny i Lovisa, och därför växer värmeförbrukningen där lite mer än i Borgå.