Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Sia, Hans On The Bass och AC/DC nya på Radio Vegas spellista

Från 2015
Uppdaterad 02.02.2015 11:33.
Hans on the bass.
Bild: Yle / Tiia Santavirta

Här presenterar Radio Vega litet närmare de nya låtar som kanalen nu börjar spela.

Precis som det skall vara är det stor bredd på musiken. Det gäller såväl musikstilar som geografisk härkomst. Här finns naturligtvis även flera fina finlandssvenska låtar. Här får ni en kort presentation av alla nya låtar som Radio Vega nu spelar.

Sia / You're Never Fully Dressed Without A Smile

Det var med supersingeln Chandelier som australiska Sia ifjol på allvar slog igenom som artist i eget namn. Trots att hon gett ut skivor ända sedan år 1997. De största framgångarna har hon ändå fått med låtar hon skrivit för andra stora artister som Christina Aguilera, Rihanna och Britney Spears. Men det torde ändra nu efter Chandelier. You're Never Fully Dressed Without A Smile är en singel från soundtracket till filmen Annie som hade premiär i november ifjol.

Mark Ronson & Bruno Mars / Uptown funk

Uptown Funk kan väl klassas som ett transatlantiskt samarbete. Huvudartisten här är britten Mark Ronson men han har fått hjälp av den kände amerikanske sångaren Bruno Mars. Trots att Mark Ronsons debutalbum floppade så har hans följande tre plattor blivit stora succéer i synnerhet i hans hemland där senaste skivan Uptown Special t.o.m. blivit listetta. Samma glada öde mötte även singeln Uptown Funk i såväl Storbritannien som i USA, d.v.s. den kom etta på respektive singellista. Dessutom knep Uptown Funk rekordet som den mest streamade låten under en veckas tid i Storbritannien – 2,56 miljoner gånger. Det ni.

Hans On The Bass / Loveshine

Det är många som tror att Hans On The Bass är ett finlandssvenskt band när de i själva verket är ett Finlands-Svenskt band. I alla fall såtillvida att bandmedlemmarna kommer från såväl Finland som Sverige. Även om betoningen nog är på Svenskfinland. Hittills har HOTB gett ut tre skivor som alla tagits väl emot. Deras feelgood-stämning hörs även i låten Loveshine som är deras bidrag till årets UMK-tävling.

OMI / Cheerleader

Cheerleader är den hittills största hitten för den jamaikanske reggae/soul/pop-artisten OMI. Ursprungligen gav han ut låten år 2012, men ifjol remixade den tyske DJ:n och producenten Felix Jaehn om den och då blev Cheerleader mitt i allt en stor hit världen över och dessutom listetta i Sverige, Danmark, Nederländerna och Australien.

AC/DC / Rock Or Bust

Drygt 40-åriga AC/DC rullar på trots litet problem på sistone. Gitarristen Malcolm Young som var med om att starta AC/DC tvingades ifjol lämna bandet p.g.a. demens. Som ersättare kom hans brorson Stevie Young. Dessutom har trummisen Phil Rudd nu diverse strul med polisen, så i skrivande stund är hans framtid inom bandet aningen osäker. I dessa osäkra tider är det skönt att man kan lita på att AC/DC trots allt fortfarande låter som AC/DC.

Satin Circus / Crossroads

Sedan starten år 2010 har inhemska Satin Circus kommit en lång väg. Deras debutplatta Expectations som gavs ut ifjol vintras blev en stor framgång och radiokanalen YleX lyfte t.o.m. upp den som Veckans Skiva när den kom. Crossroads är gruppens bidrag till årets UMK-tävling.

Jouni Aslak / Lions And Lambs

Här kommer ännu ett UMK-bidrag. Jouni Aslak Raatikainen är en Helsingfors-baserad singer-songwriter som varit med i flera olika band. Men nu har han valt att satsa på en karriär som soloartist där musiken är en blandning av soul, R'n'B, rock och litet till. Bland Jouni Aslaks influenser finns bl.a. namn som Billy Joel, Elton John och Sam Cooke vilket förstås lovar gott.

Paul Oxley's Unit / Eyes Open

It was (almost) 20 years ago today. Ja, tänk att det redan gått nästan 20 år sedan vi senast hörde något nytt med Paul Oxley's Unit. Detta trots att de ändå gett konserter så gott som årligen. Men här kommer nu ett sprillans nytt prov på Paul Oxleys fina popkänsla. Litet mognare och kanske litet mörkare och tyngre än tidigare, men omisskännligen Paul Oxley.

First Aid Kit / Master Pretender

Den svenska systerfolkpopduon First Aid Kit slog igenom på allvar 2012 med platinasäljande plattan The Lion's Roar. Framgångarna fortsatte ifjol med uppföljaren Stay Gold. Master Pretender är senaste singeln från den och här ger systrarna Johanna och Klara Söderberg ånyo prov på varför en hel värld tagit dem till sig.

The Script / No Good In Goodbye

Irland har producerat en stor mängd framgångsrika band och artister. Poprockarna The Script är ett av de litet nyare. Visserligen startade de redan år 2001, men det skulle dröja sju år innan genombrottet kom. Deras samtliga fyra album har blivit listettor i bandets hemland och tre av dem dessutom i Storbritannien. No Good In Goodbye är andra singeln från deras senaste skiva No Sound Without Silence.

Ronya / Work Harder

När den då ännu relativt okända Sjundeå-flickan Ronja Gullichsen kom med sin rytmiskt medryckande debutsingel Annoying sommaren 2011 var det bra många ögonbryn som höjdes. För det var inte bara bra för att vara finländskt. Eller ens finlandssvenskt. Nej, det var bra på vilken skala som helst. Och när den suggestiva Hyperventilating kom året därpå var det många som drog parallaller till bl.a. Kate Bush både vad gäller musikalisk innovativitet och stark personlig röst. Med nya singeln Work Harder tar Ronya steget in i en soulvärld som för tankarna till bl.a. Commodores.

Jannike / Hallowed Ground

Finlandssvenska Jannike Sandström är aktuell med en riktigt snygg ny singel skriven av Linda Thompson och Niklas Rosström. Linda Thompson var Elvis Presleys sista flickvän, men är även en Emmy-belönad låtskrivare som gjort låtar bl.a. för Whitney Houston (I Have Nothing). Jannike har studerat vid Sibelius-Akademin och sjungit bakom artister som Jari Sillanpää, Jukkapoika, Robin, Katri-Helena, Peter Jöback, Loreen och Jennifer Brown, men även gett ut några singlar i eget namn.

Fredrik Furu / En av oss

Jakobstadsbördige Fredrik Furu har ju hört till den finlandssvenska låtskrivar- och artisteliten i flera år redan. En av oss finns på Fredriks senaste EP Nåt som fastnar. Samma EP innehåller även singeln Som att dansa men på radio som gick in som etta på Vegatoppen i höstas.

George Ezra / Listen To The Man

Britten George Ezra låter betydligt äldre och mognare än man kunde tro med tanke på att han är blott 21 år fyllda. Listen To The Man är senaste singeln från hans debutalbum Wanted On Voyage som kom ifjol och då intog första platsen på den brittiska albumlistan och hamnade på topp-10 i flera andra länder.

Benjamin / Unbreakable

Unbreakable är 17-årige Benjamins andra singel. Det vore enkelt att dra paralleller mellan Benjamin och andra artister i samma popgenre som t.ex. Robin eller Isac Elliot och säkert konkurrerar de i viss mån om samma publik. Benjamin Peltonen har själv varit med om att skriva Unbreakable och han lär ha fått idén till låten under ett biobesök där han hörde ordet "unbreakable" nämnas i filmen och han tyckte det lät så bra att det inspirerade till en sång.

Här får ni ännu låtarna som en skild Spotify-lista: