Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Alla får och alla kan!

Från 2015
Uppdaterad 03.02.2015 13:22.
Bärtil och hans vänner hoppar
Bild: Yle / Folkhälsan

Barn i daghemsåldern rör på sig för lite. Det vill BUU-klubben och Folkhälsan råda bot på med rörelsekampanjen Hoppa på som drar igång den 3 februari.

Goda vanor som man lärt sig i tidig ålder påverkar hur vi lever som vuxna. Rekommendationen är att barn i lekåldern ska röra på sig och vara fysiskt aktiva minst två timmar per dag. Det är inte fråga om idrottsprestationer eller hårdträning, utan fysiskt aktiva lekar och rörelseglädje. Det har visat sig att de flesta barn lever ett ganska stillasittande liv; de sitter, går eller står en stor del av tiden. Barn i lekåldern använder endast lite tid till spontana fysiskt aktiva lekar och andra aktiviteter.

Den 3 februari 2015 drar BUU-klubben och Folkhälsan igång en gemensam kampanj HOPPA PÅ! som ska inspirera barn under skolåldern till rörelseglädje. Kampanjen bygger på att alla barn har en spontan lust och ett stort behov av att röra på sig och det är den rörelseglädjen man vill ta vara på.

Monica Vikström-Jokela som skapat Bärtil-serierna berättar att man inom BUU-klubben med oro följt med rapporterna om de alltmer passiva barnen. Med fåret Bärtil som förgrundsfigur vill BUU-klubben därför uppmana till lekfull rörelse på barnens eget initiativ.

Mikaela Wiik på Folkhälsan säger att det är viktigt att skapa en positiv relation till fysisk aktivitet hos barn. Hoppa på-kampanjen fokuserar på det hälsofrämjande. Att vara fysiskt aktiv som barn minskar risken för övervikt och andra problem i framtiden. Daghemspersonal och föräldrar borde uppmuntra barnen till fysiskt aktiva lekar både inomhus och utomhus alla tider på året. Kampanjen HOPPA PÅ! vill ge inspiration till olika aktiviteter och lekar för barnen.

Alla får och alla kan!

Fysisk aktivitet ska inte vara begränsad av regler om rätt och fel. Därför är kampanjens motto: Alla får och alla kan. Det är roligt att använda sin egen kropp och att lära sig nya lekar där man rör på sig. Det är lätt att komma igång, både hemma och på daghemmen.

Galjonsfigurer för kampanjen är fåret Bärtil och hans vänner, kända från BUU-klubben. Bärtil, Isa Gris och de övriga karaktärerna medverkar i en ny tiodelad dramaserie Hoppa på med Bärtil där varje avsnitt inspirerar barn att röra på sig på olika sätt. Bärtil och hans vänner har också spelat in en HOPPA PÅ-musikvideo. Tusen sätt att leka är en nyproducerad serie som lär ut olika rörelselekar för och med barn. Musikvideon och de olika serierna ligger på Arenan och finns också på Hoppa på-sidan på buu.yle.fi. BUU-klubben kommer att sända musikvideon och de nya serierna under våren och varje vecka uppmärksamma temat lek och rörelse på olika sätt.

Hurra för spring i benen!

HOPPA PÅ-kampanjen riktar sig till både hemmen och de svenskspråkiga daghemmen i Finland. Folkhälsan ordnar en turné med rörelsefester på många orter med start i Borgå den 3 februari.
Hoppa på kampanjsidan

Hoppa på-sången - Spela upp på Arenan

Läs också:
Barn skall få röra på sig på egna villkor