Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det här kan bli verklighet"

Från 2015
Uppdaterad 02.02.2015 10:04.
illustration av logon "nya östis"
Bildtext "Nya Östis" är arbetsnamnet för den nya tidningen i Lovisanejden.
Bild: Yle/Stefan Härus

Åtta personer samlades på torsdag i Lovisa för att dryfta möjligheterna att börja ge ut en ny lokaltidning i Lovisanejden. Tidningens arbetsnamn är "Nya Östis".

- Jag vet inte om man kan kalla samlingen igår för ett redaktionsråd. Mera var det en palaver där vi diskuterade vad som krävs för att en ny svenskspråkig lokaltidning kunde bli verklighet, säger sammankallaren och initiativtagaren Kim Wahlroos.

Vad krävs?

Det som krävs är ett startkapital och det hoppas Wahlroos att ska komma in med hjälp av medlemsavgifter.

- Vi kom överens om att bilda en förening. Medlemsavgiften per år i den föreningen blir rätt hög, kanske 100 euro, säger Wahlroos.

Nu ska föreningen skicka ut ett brev till alla företagare på orten där de uppmanas att bli medlemmar i föreningen. Möjligen kommer föreningen också att skicka ut ett storspridningsbrev till alla svenskspråkiga hushåll i Lovisaregionen. Prenumerant blir man om man betalar medlemsavgiften.

- Jag försöker få igång en liten folkrörelse här, men östnylänningarna är ju som känt lite tröga, men det börjar sakteliga gestalta sig. Det här kan bli verklighet, säger Wahlroos.

Medialt tomrum

Behovet av en ny finlandssvensk tidning i Lovisanejden behöver Wahlroos inte ens kolla. Behovet finns.

- Det har i och med att tidningarna Borgåbladet och Östra Nyland blev tidningen Östnyland, uppstått ett medialt tomrum, menar Wahlroos. Det som behövs för att fylla det tomrummet och få igång en ny tidning, är att folk och företagare ställer upp - dels som prenumeranter och medlemmar i föreningen - dels som annonsörer. Företagarna i regionen behöver ett annonsorgan där de kan annonsera till skäliga priser, säger Wahlroos.

När det första numret kunde vara ute vill Wahlroos inte tippa, men möjligen redan under vårens lopp.

Läs också:
Ultralokal tidning kunde tävla med Östnyland
Kim Wahlroos: En lokaltidning ska vara litet Grönköpingsmässig