Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Håret berättar hur vi mår

Från 2015
Uppdaterad 30.01.2015 20:28.
Yle Nyheter TV-nytt: Hur du mår syns på håret - Spela upp på Arenan

Långa arbetsdagar, osunda matvanor och hård stress får oss att må dåligt och det syns direkt på håret, som då ofta känns matt, spretigt och livlöst.

- Eftersom håret kommer sist i näringskedjan ser man först på håret om det är någo som inte står rätt till i kroppen, berättar Annikki Hagros-Koski, hårforskare på Hiusakatemia.

Hårforskaren Annikki Hagros - Koski har forskat i hårbotten i över 30 år. Genom att drar några hårstrån med rötterna på från hårbotten kan hon se via ett mikroskop hur hårbotten mår.

Många drabbas utan att veta om det

Runt 80 procent av finländarna har en inflammation i hårbotten utan att veta om det. Antalet inflammerade hårbottnar har ökat kraftigt under de senaste 20 år. På 80-talet hade endast 20 procent av finländarna en inflammation i hårbotten.

Bakterier tränger in genom hårbotten till hårroten och förorsakar där en inflammation. I värsta fall kan det förorsakar håravfall.

- Håret får näring via talgen och när man får en infektion i hårbotten så blir talgen trögflytande och då kan hårroten inte längre få näring och dör det i svält, säger Hagros-Koski

Det finns många orsaker till att hårbotteninflammationerna blivit vanligare. Näringsfattig och överkokt mat kan vara en orsak till att vi får i oss allt mindre mineraler och vitaminer som hårbotten behöver.

Tvätta inte håret för ofta

En annan orsak kan vara att vi dagligen tvättar håret med starka hårvårdsmedel, som tar bort det naturliga skyddande fettlagret från hårbotten. Hård stress kan också förorsaka håravfall.

Normalt tappar man runt 50 till 100 hårstrån per dag och det föds lika många nya hårstrån. Ett hårstrå växer i en växtperiod mellan två och sex år ända fram tills att man dör.

Därför finns det alltid en orsak till varför man tappar håret, enligt hårforskare Annikki Hagros-Koski.