Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Live Nation: Åbo och Åbohallen får de evenemang man förtjänar

Från 2015
Förberedelser inför festivalen Maata näkyvissä i Åbo 2014
Bildtext Arkivbild: Förberedelser inför festivalen Maata näkyvissä i Åbohallen.
Bild: Yle/ Nora Engström

Eventbolaget Live Nation är en stor maktfaktor gällande i vilken arena i Finland de stora musik- och underhållningsevenemangen hamnar. När bolagets huvudpromotor Johan Hollsten rankar Finlands arenor får Åbohallen finna sig i att vara god tvåa efter Helsingforsarenan.

Johan Hollsten ger sin syn på Åbohallens nuvarande status som evenemangsarena.

- Åbohallen är en perfekt evenemangsarena som fortfarande är snygg och prydlig. Det är också en väl fungerande arena som dessutom har en kunnig personal.

- Men enligt naturlagen går dock de flesta stora evenemangen till Helsingfors. Huvudstadsområdet har en marknad på två miljoner människor medan Åboområdet inom samma radie har runt 400 000 människor. Och då är det ju självklart när det är fråga om kommersiell verksamhet att det är Helsingfors som får de flesta stora evenemangen.

Helsingforsarenans fasad.
Bildtext Enligt Johan Hollsten är Helsingforsarenan solklar etta som evenemangsarena i Finland.
Bild: YLE / Seppo Sarkkinen

Utöver den hårda konkurrensen från främst Helsingforsarenan får Åbohallen också känna av Logomos allt större betydelse på evenemangsmarknaden i Åbo.

- Åbohallen har inga nämnvärda brister, men om de hade varit kloka i samband med att hallen byggdes hade man försett arenan med lite bättre möjligheter till att avgränsa delar av den. Alltså så att man även kunde ordna lite mindre evenemang i Åbohallen.

- Men på den tiden utgick man väl helt och hållet efter ishockeyns behov och då tänkte man nog inte på den möjligheten. Och att efteråt föra in den tekniken är nog varken praktiskt eller billigt.

Även Tammerfors kan snart bli en konkurrent till Åbo

När Åbohallen byggdes var Åbo först med en internationell arena i Finland och hallen lockade också till sig flera av världens superstjärnor, men Johan Hollsten har svårt att se att Åbo ska lyckas skapa en sådan puls igen.

- Den möjligheten finns nog inte. Efter det att Helsingfors fick sin arena är det fullkomligt självklart att rankingen ser ut så här. Och den dagen Tammerfors får sin nya arena som det nu talas om kommer Tammerfors kanske att ta postionen som den andra arenan i Finland. Eller åtminstone tävla kraftigt med Åbo om den positionen.

Åbohallen
Bildtext Åbohallen.
Bild: Yle/Sofia Schleutker

Tom Mohn, som är styrelsemedlem i Åbohallen, menar att man jobbar hårt för att skapa puls i Åbohallen igen och att man har mycket på gång som han ännu inte kan berätta om.

- Naturligtvis hoppas han som optimist på att få evenemang som Åbohallen nu konkurrerar om. Men för tillfället är det nog mer inom sportvärlden som Åbohallen kan konkurrera, då det är lite andra villkor inom underhållningsbranschen.

- Det är utomstående arrangörer som gör valet av arenan som man vill använda. Och så länge det handlar om kommersiell verksamhet hålls evenemangen där den största publiken och den största möjligheten till de största publikintäkterna finns. Vilket i Finland solklart är Helsingfors.

"Åbo får det man förtjänar"

Hur ser du då på Åbohallens framtid som evenemangsarena?

- Åbohallen kommer att leva vidare som den har gjort de senaste åren. Det blir nog inga större förändringar i någon riktning. Åbohallen har sin ishockey och så kommer vi och kanske någon annan att nu och då göra shower och konserter i de lägen man har ett lämpligt program. Ibland kan ju Åbohallen också vara den enda möjligheten om Helsingforsarenan redan är bokad.

- Nästa vecka går ju Disney On Ice i Åbohallen och det har gått väldigt bra, det kommer att bli nästan 20 000 sålda biljetter. Vilket är duktigt i en marknadsområde med runt 400 000 människor och det är vi förstås glada för.

- Åbohallen är en jättebra hall även för våra konserter, men marknadsområdet är inte större än så här och Åbo får det man förtjänar. Större publikintäkter finns inte här och det är det enda som gäller.

Åbohallen har tappat pulsen - men tänker vända trenden