Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

När barnets hobby blev för dyr

Från 2015
Uppdaterad 05.02.2015 12:32.
Innbandy
Bildtext Innebandy
Bild: Yle

En månadshyra för en etta i Ekenäs, en flygbiljett till New York eller en helt okej bärbar dator. Alla dessa föremål går löst på ungefär 400 euro. Men hur låter det att betala 400 euro i månaden för att spela innebandy på juniornivå?

Vi har pratat med en förälder i södra Finland, som råkade ut för det här. Föräldern i fallet vill vara anonym och därför kallar vi hen för Kim.

Kostnaderna för att vara med i laget steg med jämna mellanrum. Till sist var månadsavgiften oskäligt hög. Och innebandy sägs ändå vara en relativt förmånlig sportgren.

- Av principiella skäl gick gränsen här. Jag började fråga om motiveringen till de höga kostnaderna, säger Kim.

Pappa ska betala

På den första föräldraträffen sades det från lagets sida att föräldrarna har tre uppgifter: skjutsa, sporra och betala.

- Jag är förvånad över att föräldrar är redo att betala stora summor utan att fråga. Vi tycks ha en inbyggd skam över att prata om pengar. Vi betalar hellre och är tysta än ifrågasätter, säger Kim.

Motiveringen till de höjda avgifter var att laget skulle spela i Fm-ligan, dit nådde man aldrig. Något konkret svar på vart pengar gick uteblev.

Efteråt kom andra föräldrar fram till Kim och tackade hen för att hen tagit upp de höga avgifterna. Helt klart hade andra också funderat på summorna, men inte vågat säga något.

Barnen kan påverkas

Det finns alltid en rädsla över att agerande av den här typen kan gå ut över barnen i laget. Man vill ju inte pekas ut som den jobbiga föräldern. Kims barn bytte lag ungefär samtidigt som avgifterna blev ett samtalsämne.

Kim har funderat flera gånger på om man från lagets sida signalerat något till barnet eller om det blivit utfryst.

- Vi har pratat om det och mitt barn säger att det inte var det som fick hen att sluta, men tanken spökar ändå, säger Kim.

Om ingen ifrågasätter exempelvis höga medlemsavgifter så finns det en stor risk att föräldrarna betalar för något annat än barnens innebandyträning.

Läs också:

Fyrabarnsmamma: "Billiga hobbyer finns!"
Kostnaderna för idrott har fördubblats på tio år
"Barnens hobbyer viktigast"

Vi vill gärna höra dina erfarenheter om kostnaderna för barnens hobbyer! Svara i formuläret nedan.

Formuläret är inte längre tillgängligt.