Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Biolog: Bra med öppna hav

Tero Myllyvirta.
Bildtext Tero Myllyvirta har koll på de östnyländska havsområdena.

Endast några få djur lider då det inte blir ordentliga istäcken på havet vintertid. I det stora hela menar biologen Tero Myllyvirta att havet trivs bäst i öppna landskap.

Tero Myllyvirta berättar att havet syresätts bättre under vintrar då det inte blir istäcken. De vintrar då istäcket ligger på havet i fyra-fem månader kan det till och med bli problem. Isfria vintrar är det endast några enstaka djur som får det knepigt.

- Jag tänker främst på sälar, för dem är isen viktig med tanke på deras fortplantning. Men i övrigt skulle jag inte säga att det är ett problem isen inte ligger på så länge, det är bara annorlunda, vi kan inte njuta av istäcket på samma sätt som då det är kalla vintrar.

Vi kan få nya djur till Östnyland

För havsfåglar är öppna hav som en lottovinst, det blir betydligt lättare för dem att hitta föda. Samtidigt verkar de senaste årens varma vintrar ge oss förändringar i vinterfaunan.

- Man kan märka att en del flyttfåglar stannar längre tid i Finland, vissa stannar till och med hela vintern.

Det finns också djur som inte är särskilt förtjusta i kylan, men som nu börjar hitta till Finland. Myllyvirta nämner flyttfåglar som numera stannar längre och återvänder tidigare, eller i vissa fall stannar i Finland hela vintern.

I varmare klimat kan vi också få exotiska djur på besök till den finländska sydkusten. Det finns redan delfinstammar som rör sig i Östersjön, och Myllyvirta menar att om klimatet blir varmare så kommer vi troligtvis att få se de havslevande däggdjuren i våra vatten betydligt oftare.

I övrigt anser Myllyvirta att ett uteblivet istäcke främst är en förlust för sinnen.

- Vi får ju inte njuta av isarna på samma sätt då det är varma vintrar.