Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skallfynd belyser nutidsmänniskans utvandring från Afrika

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Skallfynd placerat mellan nutidsmänniskas och neandertalares skalle.
Bildtext Skallbiten placerad mellan en nutidsmänniskas (t.v.) och neandertalares (t.h.) skallar.

Forskare i Israel har hittat en bit av en människoskalle, som tros kasta nytt ljus över människosläktets tidiga historia. Fyndet som gjordes är det första beviset för att nutidsmänniskan och neandertalmänniskan en gång befolkade samma områden.

Skallbiten tros ha tillhört en människa närbesläktad till de första homo sapiens, som kom att bli Europas befolkning, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Den hittades i en grotta i Galileen i norra Israel.

Biten, som är övre delen av en skalle, uppskattas vara från den tid då den moderna människan började sprida sig från östra Afrika för ungefär 55 000 år sedan - en period som det hittills har funnits väldigt få fossila bevis från.

Enligt forskarna är detta det första fossilbeviset någonsin på att den moderna människan och neandertalaren, vår närmaste utdöda släkting, en gång levde på samma områden.

- Fyndet är en viktig pusselbit i historian om mänsklig evolution, säger antropolog Israel Hershkovitz vid Tel Avivs universitet.

Antropolog Israel Hershkovits säger att skallbiten som nu har hittats härstammar från en av de mest dramatiska tiderna i människans evolution. På den tiden började nutidspopulationen utvecklas. Man vet enligt Hershkovitz att grundpopulationen utvecklades i Afrika och spred sig därifrån, för att hamna bland annat i Israel för cirka 60 000 år sedan. (Video: Reuters.)

Hittades vid huvudrutt från Afrika

Tidigare genetiska bevis har pekat på att vår art och neandertalarna korsades ungefär kring den tid som skallen representerar. En liten mängd neandertalar-dna finns därför hos alla människor som hör till det europeiska släktet.

Neandertalarna levde i Europa och Asien för cirka 350 000 år sedan fram till en tidpunkt för cirka 40 000 år sedan, då homo sapiens anlände och neandertalarna dog ut.

Den moderna människan utvecklades i Afrika för omkring 200 000 år sedan och spred sig senare över jorden. Grottan där skallbiten nu har hittats ligger vid den rutt som människan tog för att komma från Afrika till Mellanöstern, Asien och Europa.

Grottan har varit sluten i 30 000 år och upptäcktes år 2008 i samband med byggarbeten. Då hittade man bland annat jaktredskap, bitar av djurben och snäckskal som använts som dekoration i grottan.

Källor: Reuters, Science Daily