Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Centern lovar städa bort kolet - hoppas på fler röster

Från 2015
Uppdaterad 06.02.2015 13:17.
Sörnäs hamn i Helsingfors
Bildtext Sörnäs hamn i Helsingfors
Bild: Yle/Riku Karminen

Centern försöker locka nya väljare i Helsingfors genom löften om en grönare stad. Partiet använder mindre pengar på valkampanjen i distriktet än tidigare, men hoppas att löftet om ett kolfritt Helsingfors 2025 ska öka stödet bland Helsingforsborna.

Centerns Helsingforsdistrikt har haft med temat "ett kolfritt Helsingfors 2025" i sina valprogram i över tio års tid. Nu har partiet också på riksnivå lyft fram målet i sitt valprogram.

Bildtext Enligt partisekreterare Timo Laaninen är Centern redan nu ett grönt parti.
Bild: Yle

Enligt partisekreterare Timo Laaninen vill de inför vårens riksdagsval ge konkreta löften för väljarna, också i Helsingfors. Och han hoppas att löftet om ett kolfritt Helsingfors ska leda till att partiet får fler röster.

Vi har naturligtvis stora förhoppningar om att vi ska vinna fler mandat också i Helsingfors. Och den här enskilda saken hoppas jag att också hjälper oss med det.
Centerns partisekreterare Timo Laaninen.

- Man får se. Jag väntar på diskussioner med väljare i Helsingfors, särskilt om den här målsättningen, och höra vad folk tycker om den, säger Laaninen.

Men tror du att det här kommer att hjälpa er att få fler röster i den här regionen?

- Vi har naturligtvis stora förhoppningar om att vi ska vinna fler mandat också i Helsingfors. Och den här enskilda saken hoppas jag att också hjälper oss med det.

Hela partiets stöd ger mera kött på benen

Riksdagsledamot Terhi Peltokorpi från Centern i Helsingfors säger att de nu får mera kött på benen i sin kampanj för ett kolfritt Helsingfors, för trots att det är kommunala politiker som fattar de konkreta besluten, så är lagstiftningen och stödpolitik en viktig del av arbetet.

Terhi Peltokorpi leder Centerns fullmäktigegrupp i Helsingfors.
Bildtext Riksdagsledmot Terhi Peltokorpi (C) säger att partiet har fått en starkare grön linje tack vare ett generationsskifte.
Bild: Pertti Nisonen / Helsingfors stad

Och även hon hoppas på fler röster i Helsingfors tack vare partiets signaler gällande användningen av stenkol.

- Jag hoppas att det här kommer att leda till att väljarna har våra kandidater i åtanke i valbåsen, säger Peltokorpi.

Starkare grön linje tack vare generationsskifte

Både Peltokorpi och Laaninen anser att partiet redan nu är ett grönt parti, men enligt Peltokorpi har den gröna linjen också blivit starkare tack vare ett generationsskifte.

- Finlands Centerungdom har haft en mycket stark grön linje. Och att de nu är de vuxna och har fortsatt på samma linje, säger hon.