Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vänstern i Spanien vädrar morgonluft

Från 2015
Uppdaterad 30.01.2015 20:40.
Yle Nyheter TV-nytt: Spanska vänstern har nytta av grekisk seger? - Spela upp på Arenan

Det spanska vänsterpartiet Podemos vädrar morgonluft efter det vänsterradikala partiet Syrizas seger i Grekland.

Likheterna är många mellan Spanien och Grekland eftersom båda är hårt drabbade av finanskris och åtstramningar. Gemensamma mönster finns också inom politiken; båda länder styrs av två dominerande partier som i tur och ordning har avlöst varandra.

Då det spanska vänsterpartiet Podemos fick ny ordförande i november var greken Alexis Tsipras hedersgäst. Nu har han blivit premiärminister i sitt land och Podemos ledare hoppas på en ny gryning också för den spanska vänstern.

Fiskhandlare i Spanien
Bild: Reuters TV

Podemos ledare Pablo Iglesias anser att det nu behövs ett alternativ till en korrupt regim.

- Båda partier stjäl en massa pengar – ja faktiskt nästan alla partier gör det. Det behövs en förändring, säger fiskförsäljaren Luis Alcaraz.

Podemos ville sätta stenen i rullning

Journalister, kulturpersonligheter, akademiker och aktivister grundade Podemos i januari 2014 med mottot ”Sätt stenen i rullning" och "Förvandla indignationen till politisk förändring.”

Och stenen rullar på: I EU-valet juni fick Podemos en och en halv miljon spanjorer bakom sig och i november gick Podemos förbi de två stora partierna, det konservativa Partido Popular och det socialdemokratiska PSOE.

Utsikterna till förändring drar folk med sig

Liksom i Grekland är det utsikten till förändring som drar folk till sig.

Podemos vänder sig - i likhet med det grekiska vänsterpartiet Syriza – emot de ekonomiska åtstramningarna. Partiet kritiserar både Socialistpartiet och det regerande Partido Popular. De anklagas för att vara skyldiga till den ekonomiska krisen och till raden av korruptionsskandaler.

Också i Katalonien - där självständighetsrörelsen växer - ser många väljare Podemos som ett framtidshopp.

En politisk analytiker säger ändå för sin del att den vänstermedvind som grekiska Syriza kan bidra med för Spaniens del också kan vändas till en kylig motvind om Syriza misslyckas.

Diskussion om artikeln