Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sensationen ett faktum – Qatar spelar VM-final

Från 2015
Uppdaterad 30.01.2015 23:23.
Zarko Markovic, Qatar-Polen, VM-semifinal 2015
Bildtext Montenegrobördiga Zarko Markovic och hans lagkamrater i Qatartröjan besegrade Polen.
Bild: EPA / All Over Press

Qatars handbollslandslag har bevisat att det går att köpa till sig framgång. Qatar värvade inför handbolls-VM tolv spelare till sitt landslag och är nu klara för final.

Aldrig tidigare har Qatar ens varit med i VM. Nu fick de chansen i egenskap av arrangörer. Och de har verkligen tagit vara på möjligheten.

Qatar köpte till sig tolv spelare från andra nationer inför tävlingarna – och det har gett resultat. I fredagskvällens semifinal slog man Polen med 31-29 (16-13) och är därmed klart för final.

Bosnienfödda målvakten Danijel Saric valdes till matchens lirare, medan Kubabördige Rafael Capote var bästa målskytt för vinnarna med sex fullträffar.

"En skam för handbollen"

Spelarna man värvat spelar i oljenationens färger med ett så kallat idrottarpass och är inte fullvärdiga medborgare. De kommer från till exempel Montenegro, Bosnien och Kuba.

Domararbetet i Qatar har fått massor med kritik och man har beskyllt rättskiparna för att gynna hemmanationen. Även i semifinalen gick mycket Qatars väg. Polackerna var förbannade efter eldupphör.

– Det är en skam för handbollen. Det är en skam, en skam och åter en skam. De här domarna ska bli avstängda, de ska aldrig få blåsa igen. Alla normala fans i hallen kan se det. Resultatet var bestämt innan. Det var omöjligt för oss att vinna, rasade Piotr Chrapkowski i Kanal 5 enligt Aftonbladet.

I final får Qatar emot sig de regerande olympiska mästarna Frankrike som besegrade de regerande världsmästarna Spanien med 26-22 (18-14) i den andra semifinalen.

Diskussion om artikeln