Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Der Spiegel: Tyskland drar tillbaka stödpaket på 20 miljarder

Från 2015
Uppdaterad 31.01.2015 08:36.
Greklands finansminister Yanis Varoufakis.
Bildtext Greklands finansminister Yanis Varoufakis under fredagens presskonferans.
Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI

Den grekiska vänsterradikala regeringens beslut väcker förargade reaktioner i Europa. Enligt den tyska tidningen Der Spiegel ger Tyskland Grekland en knäpp på näsan genom att avbryta förberedelserna av ett nytt ekonomiskt stödpaket värt upp till 20 miljarder.

Enligt Der Spiegel drog Tyskland tillbaka erbjudandet efter att Greklands finansminister Yanis Varoufakis på fredagen gick ut med beskedet att Grekland inte kommer att förhandla om sin ekonomi med den så kallade trojkan.

Finansminister Varoufakis uttalade sig om saken då han träffade Eurogruppens chef Jeroen Dijsselbloem i går. Dijsselbloem uppmanade Grekland att hålla fast vid de förpliktelser som landet har åtagit sig i samband med låneprogrammet.

Varoufakis svarade med att meddela att Greklands nya regering ledd av partiet Syriza inte kommer att förhandla med trojkan, det vill säga Europeiska unionen, den europeiska centralbanken och den internationella valutafonden IMF. Han kallade trojkan en ”kommitté byggd på en rutten grund”.

Syrizas plan är att förnya hela låneprogrammet och Varoufakis meddelade att han önskar att det ordnas ett internationellt möte för att diskutera nedskärningar i de grekiska skulderna.

Grekland har lovats 7,2 miljarder euro om landet genomför vissa reformer före slutet av februari. Reformerna har att göra med ökat beskattningsutfall och privatisering av ekonomin. Landets nya regering har dock låtit förstå att de inte kommer att ta emot summan.

Regeringens beslut anses vara mycket våghalsigt eftersom landets pengar enligt uppskattningar kan vara slut redan inom en månad.

Diskussion om artikeln