Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De gröna vill med i nästa regering

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Yle Nyheter TV-nytt: De Grönas partiordförande Ville Niinistö om partiets målsättningar inför riksdagsvalet - Spela upp på Arenan

"Nu om någonsin" blir valslogan för De grönas kampanj inför riksdagsvalet i april. Satsningsområdena blir skola, miljö, jobb och fattigdom. Målet är regeringsposition. Kärnkraften tycks inte stå i vägen.

Det konkreta valarbetet börjar när det har gått fyra månader sedan Gröna förbundet gick i opposition. De två gröna ministrarna lämnade regeringen i september efter principbeslutet om att tillåta Fennovoimas och Rosatoms kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki.

- Om vi får starkt stöd för en hållbar energiframtid och förnybar energi, så kan vi köra vår politik också i regeringsprogrammet, säger partiordförande Ville Niinistö. Han kritiserade idag speciellt Samlingspartiet för att driva igenom den ryska kärnkraften, utan att se kopplingen till varken hållbara inhemska energilösningar eller Ukrainakrisen.

Inga sparlistor

De gröna efterlyser en modernisering av Finlands ekonomi, strukturer och arbetsliv. Målet är att skapa nya arbetsplatser. Men det måste inte först bli sämre för att kunna bli bättre.

- Jag tror inte på nedskärning och ett sämre samhälle. Att lida är inte målet för att göra bra beslut i svåra tider, sa Ville Niinistö.

Han protesterade mot försämringar av den finländska skolan, den ska fortsättningsvis vara bäst i världen.

- Nu om någonsin behövs framåtriktade beslut som gör Finland bättre, är den slogan man kommer att få höra många gånger från de gröna i valkampanjen.

Ny kampanjteknologi

De gröna hoppas på en historisk valseger med minst femton platser i riksdagen, mot nuvarande tio. Etthundra av partiets lokalavdelningsordförande möttes på lördagen på Arbis i Helsingfors för att diskutera målsättningar och praktisk taktik.

Nya kampanjformer tas i bruk, såsom korta hissbudskap och hemma-hos-partyn kring grön politik.

Diskussion om artikeln