Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland uppretat på Grekland

Från 2015
Uppdaterad 31.01.2015 20:26.
Yle Nyheter TV-nytt: Grekland börjar sondera - Spela upp på Arenan

Tyskland avviker inte från sin hårda linje gentemot Grekland. Att avskriva grekiska skulder kommer inte på fråga. Ledande tyska politiker är synbart uppretade över den nya grekiska regeringens åtgärder under de senaste dagarna.

Europas framtid var samtalstemat då förbundskansler Angela Merkel i går kväll träffade den franska presidenten Francois Hollande och Europaparlamentets talman Martin Schulz.

I något skede måste samtalen i Strasbourg ändå oundvikligen ha kommit in på temat Grekland och här verkar Merkel inte avvika en endaste tum från sin tidigare linje.I en intervju för tidningen Hamburger Abendblatt upprepar hon idag att Tyskland inte kommer att gå med på att avskriva några grekiska skulder.

I en intervju för tidningen Die Welt varnar hennes finansminister Wolfgang Schäuble de grekiska politikerna för att föra en diskussion om eventuella skuldlättnader. Schäuble poängterar att det också är andra länder än bara Tyskland som vill hålla fast vid de stränga kraven gentemot Grekland.

Stödpaket planerades

Samtidigt skriver tidningen Der Spiegel att den tyska regeringen skulle vara beredd att stöda Grekland med ytterligare ett europeiskt stödpaket på upp till 20 miljarder euro. För att Grekland ska få tillgång till det här stödet, måste man ändå hålla sig till vissa regler.

Reformerna måste fortsätta, likaså samarbetet med den så kallade trojkan, bestående av EU-kommissionen, den Europeiska centralbanken och den Internationella valutafonden.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis.
Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI

Grekland hoppas på positiv inställning

Från Grekland kommer ändå helt andra signaler och den tyska regeringen säger sig ha lagt planeringen av stödpaketet på is.

Den grekiske finansministern Yanis Varoufakis meddelade nämligen på fredagen att man avbryter samarbetet med trojkan, som fram till nu har övervakat de grekiska spar- och reformplanerna. Varoufakis sade vidare att det nu behövs en internationell konferens, som tar ställning till att avskriva grekiska skulder.

– Vi har redan den här konferensen och den går under namnet Eurogruppen, var Eurogruppchefen Jeroen Dijsselbloems svar på det här grekiska kravet.

Diskussion om artikeln