Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chiles president vill legalisera abort

Från 2015
Chiles president Michelle Bachelet.
Bildtext Chiles president Michelle Bachelet.
Bild: EPA/JuanJo Martin

Chiles president Michelle Bachelet har lämnat in en lagmotion till kongressen för att legalisera abort i vissa fall. För tillfället är abort inte tillåtet under några omständigheter i Chile.

Bachelets lagmotion tillåter abort i fall där fostret har en utvecklingsstörning, då graviditeten hotar kvinnans liv eller då graviditeten har fått sin början i och med våldtäkt.

Lagmotionen förutspås få igång en häftig debatt i kongressen, representanterna för Bachelets egna vänsterinriktade majoritetsgruppering har meddelat att de kommer att kämpa emot förslaget.

- Jag vet att det här är ett känsligt ämne. I samvetsfrågor kan man inte alltid uppnå enighet, sade Bachelet i ett tv-tal på lördagen.

De som är för lagmotionen argumenterar med att många kvinnor nu gör aborter i hemlighet under osäkra förhållanden. Motionen möter motstånd i landets djupt katolska högerinriktade kretsar.

Bachelet meddelade redan i maj förra året att hon vill ha en ändring i abortlagen. Enligt statistik som hon publicerade behöver kring 16 500 chilenska kvinnor årligen sjukvård på grund av livsfarliga komplikationer under graviditeten eller utvecklingsstörning hos fostret.