Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tsipras: Grekland kommer fullgöra sina skyldigheter

Från 2015
Uppdaterad 01.02.2015 10:21.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras.
Bildtext Greklands premiärminister Alexis Tsipras.
Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Greklands regering försöker dämpa tumultet som uppstått efter finansministerns uttalanden på fredagen. Alexis Tsipras skickade på lördagen ett meddelande till ekonominyhetsbyrån Bloomberg där han försäkrade att Grekland kommer att betala tillbaka sina lån till den Europeiska centralbanken och den Internationella valutafonden.

Tsipras tror att Grekland snart kommer att nå enighet med euroområdets länder.

- Förhandlingarna med våra europeiska kumpaner har precis börjat. Trots våra olika perspektiv är jag säker på att vi snart kommer att nå en överenskommelse som gagnar både Grekland och Europa som en helhet, skrev Tsipras.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis sade på fredagen att Grekland kommer att avbryta samarbetet med den så kallade trojkan och inte kommer ta emot det nya stödpaketet. Uttalandet höjde omedelbart räntenivån på landets masskuldebrev. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s meddelade att de kommer att sätta landets fyra största banker under tillsyn på grund av en eventuell sänkning av kreditvärdigheten.

Tsipras försäkrade i sitt meddelande att Grekland håller fast vid de förpliktelser som man tidigare kommit överens om med sina övervakare. Enligt honom finns det ingen orsak att dra slutsatsen att Grekland inte kommer att fullgöra sina skyldigheter vad gäller lånen.

Det nya stödpaketet som den Europeiska centralbanken har erbjudit Grekland förutsätter att landet genomför ett antal reformer före slutet av februari.

Den grekiska regeringen inleder på söndagen en serie möten i olika europeiska länder. Finansminister Varoufakis reser i dag till Frankrike och fortsätter sedan till London och Rom. Premiärminister Tsipras kommer i veckan att träffa Italiens premiärminister och Frankrikes president.

Diskussion om artikeln