Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Flickorna gör allt du begär! Allt!

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Lidia Bäck och Anna-Sofia Nylund
Bildtext Anna-Sofia Nylund och Lidia Bäck är nameless
Bild: Agnes Kaszas

Från och med söndagen den 1 februari kan du delta i en obscen webbperformance. Då kan du möta arbetsgruppen nameless som består av filmaren Anna-Sofia Nylund och skådespelaren och burlesqueartisten Lidia Bäck i ett virtuellt rum de har skapat: room without escape

I dagarna sju skall de två kvinnorna göra allt det du begär. Mestadels under nattens mörka timmar. De har riggat upp en webbcam i ett anonymt rum i ett likaledes anonymt hus i centrala Helsingfors. Via en stream kan du träffa kvinnorna och bestämma vad de skall göra. Och de kommer som sagt att göra allt det du begär.

Vad är verkligt?

I den virtuella verkligheten erbjuds man produkter som saknar sitt väsentliga innehåll - precis som koffeinfritt kaffe luktar och smakar som riktigt kaffe utan att vara det, upplevs den virtuella verkligheten som verklighet utan att vara det. men det som händer i slutet av den här virtualiseringsprocessen är att vi börjar uppleva "den verkliga verkligheten" i sig som någonting virtuellt. (Slavoj Žižek)

Jag intervjuade arbetsgruppen i fredags och diskuterade med dem förhållandet mellan det virtuella och det reella. Jag hade en av mina favoritböcker med i bagaget, nämligen media- och filmfilosofen Slavoj Žižeks Välkommen till verklighetens öken (Vertigo 2004). I boken berättar han att många människor i dagens värld lever nästan uteslutande i och med en värld som inte finns på riktigt: dokusåpor, sociala media, spel, internet. Sedan jämför de den här virtuella världen med sitt eget, reala liv de lever och känner sig inte igen i detta liv. Det ter sig overkligt för dem. Försöket att matcha det egna, riktiga, tråkiga livet med världen de tittar på i timmar är då dömt att misslyckas. Så de låter bli att ens försöka och inbillar sig att det virtuella livet är deras riktiga.

Tre manliga blickar

Lidia och Anna-Sofia kände inte till boken men höll med om Žižeks teorier. Och så kontrade de med filmteoretikern Laura Mulveys teorier om the male gaze (den manliga blicken). Hennes teori går ut på att det finns tre (manliga) blickar som man måste beakta när man tittar på en situation som utspelar sig i ett annat medium: film, teve, livestream.

1. Kamerans blick
2. Mannen i filmen som tittar
3. Mannen (i soffan, framför datorn, i biosalongen) som tittar

Jag kände inte till Laura Mulvey men kunde hålla med henne också jag, i synnerhet som man.

Lidia Bäck och Anna-Sofia Nylund
Bildtext Kvinnliga blickar möter manliga blickar
Bild: Agnes Kaszas

Uppdateringar och ändringar angående tidtabeller och annat kring projektet hittar du på nameless' facebooksida

Anna-Sofia Nylund och Lidia Bäck gästade Radio X3Ms program Myteriet:
Anna-Sofia och Lidia är dina i en vecka!